Путин представио хиперзвучну ракету "циркон"

Руски председник Владимир Путин представио је нове типове наоружања, а највећу пажњу поклонио је хиперзвучној ракети "циркон", која је у стању да лети брзином од девет махова.

Владимир Путин је током обраћања Федералној скупштини рекао да је покренута серијска производња комлекса "авангард", као и производња "сармата".

Најновије оружје "пересвет" и "кинжал" показали су своју ефикасност, а успешно испитивање прошао је и "буревесњик", док ће "посејдон" бити спуштен у воду у првом кварталу ове године, преноси Спутњик.

"Русија је била и биће суверена независна држава – или ће бити таква или је уопште неће бити", поручио је Путин.

Додаје да Русија не може да буде држава ако није суверена. 

"Неке земље то могу, али Русија не. То је аксиом", поручио је руски председник у говору у Федералној скупштини, који је овог пута трајао сат и 27 минута, чиме није оборио рекорд од сат и 55 минута, преносе РИА Новости.

Истиче и да Русија нема намеру прва да размешта ракете у Европи, али да ће, уколико Америка то учини, Русија то схватити као претњу.

"У том случају Москва ће бити принуђена да размести наоружање како би могла да гађа не само територије где су размештени ракетни системи већ и територије где се налазе центри за доношење таквих одлука", рекао је Путин, преноси Спутњик.

Додао је и да "антируска политика не одговара интересима САД" и америчким партнерима предложио да прорачунају домет и бризну руских система наоружања и тек на основу тога да доносе одлуке.

"Безбедност Русије ће бити осигурана", истакао је руски председник.

Додао је и да је Русија спремна за дијалог, али да неће више да куца на затворена врата.

"Русију је потребно очувати као цивилизацију која је заснована на многовековним традицијама и вредностима. Потребно је ујединити се и свесно направити избор у корист солидарног развоја Русије", рекао је је Путин.

Говорио је и о изласку САД из Споразума о ракетама средњег и малог домета рекавши да су од тренутка потписивања тог документа до данас многе земље радиле на развоју таквог наоружања, док Вашингтон и Русија то нису.

Према његовим речима, Америка је требало тако и да каже, а не да измишља којекакве разлоге да иступи из Споразума.

"Више деце – мање пореза" 

Током обраћања Федералној скупштини, Путин се осврнуо и на развој земље поручивши да Русија треба да се креће само напред и да то кретање убрза.

Додао је да људи морају да осете промене и да се ситуација мења набоље, преноси Тас.

Констатујући да је Русија ушла у веома компликован демографски период, руски председник је рекао да је главни задатак да се сачува руски народ и да се подрже млади који формирају породицу, пошто је наталитет у опадању.

"Више деце – мање пореза", поручио је Путин поводом нових мера о повећању наталитета у земљи.

Подсетио је на нове мере које су уведене за породице – новчане накнаде за прво и друго дете, невезано за регион Руске Федерације где се дете родило.

"Решење демографских проблема директно је повезано са смањењем сиромаштва", указао је председник Русије и прецизирао да је 2000. године сиромашних било око 40 милиона људи, док је данас тај број упола мањи, око 19 милиона, преноси Спутњик.

"Резерве Русије потпуно покривају спољни дуг"

Путин је, током годишњег обраћања у Федералној скупштини, издвојио четири економска приоритета земље – раст продуктивности рада, повећање извоза секундарне робе, побољшање пословне климе, као и уклањање свих економских ограничења.

Наложио је влади да креира најповољније услове за инвестиције у високотехнолошке стартапове, преноси агенција Тас.

"Целокупно наше законодавство мора да буде у складу са актуелном техонолошком ситуацијом", поручио је руски председник.

Додаје да златне и девизне резерве Русије у потпуности покривају целокупан спољни дуг земље, први пут у историји.

Такође је дао налог централној банци да што је пре могуће нормализује домаће микрофинансијско тржиште и указао на потребу заштите грађана од "превара бескрупулозних кредитора".

Путин се осврнуо и на проблем у области заштите животне средине, наводећи да ће широм Русије ове године бити отворено мноштво нових националних паркова.

Позабавио се и питањем инфраструктуре, уз најаву да ће ове године преко Кримског моста кренути железнички саобраћај, што ће, оцењује, додатно појачати темпо економског раста тог полуострва.

Председник Руске Федерације је рекао и да ће ускоро бити пуштен ауто-пут између Москве и Санкт Петербурга, као и да ће бити реконструисано 60 аеродрома широм земље.

"Потребно је повећати капацитете сателитског система"

Када је реч о сфери науке и космоса, Путин је рекао да је неопходно повећати капацитете сателитског система, будући да Русија располаже неопходним могућностима да тако нешто спроведе у дело.

"Глобална конкуренција се премешта у области науке и образовања", истакао је Путин и додао да су Русији потребни стручњаци који су спремни за огромна достигнућа.

Обраћање у Федералној скупштини, Путин је завршио речима да ће консолидација друштва, али и сигурност у своје могућности бити главни услов за успех земље.

"Русија ће засигурно осигурати сопствени успех", закључио је Путин.

Говор руског председника је трајао сат и 27 минута, чиме није оборио рекорд од сат и 55 минута, преносе РИА Новости.

Како се наводи, говор председника Русије најмање је 33 пута прекидан аплаузима посланика.

Руска агенција Тас наводи да је Путин најдужи говор одржао прошле године, у трајању од сат и 55 минута, а најкраће обраћање од 48 минута имао је 2004. и 2005. године.

Говори председника Русије у просеку су трајали по сат и 15 минута, док је Дмитриј Медведев током година када је обављао председничку функцију просечно говорио по сат и 20 минута.

Путиново прво обраћање парламенту из 2000. године, по ступању на дужност председника Русије, имало је најмањи број речи – 5.146, док је његов прошлогодишњи говор и по томе био најобимнији и састојао се од 11.428 речи.

Наводи се да председнички говор обично прати око 1.000 званица, међу којима су – посланици горњег и доњег дома руског парламента, министри, званичници председничке администрације, Уставног и Врховног суда, дипломате, новинари и други.

Најмање их је било током првог Путиновог говора – 980, а рекордних 1.100 званица је забележено 2013. године.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара