Јанукович осуђен на 13 година затвора, крив за издају

Суд у Кијеву осудио је бившег украјинског председника Виктора Јануковича на 13 година затвора у одсуству пошто га је претходно прогласио кривим за издају земље.

Изричући пресуду, судија је закључио да не постоји довољно доказа да је Јанукович крив по тачки оптужнице која се односи на покушај измена граница земље.

Истовремено, суд је закључио да је Јанукович крив за издају великих размера и саучесништво у вођењу агресивног рата, пренела је агенција Тас.

Јануковичу се судило по више тачака у одсуству, јер се налази у Русији.

Јанукович је побегао из Украјине 2014. године када су се појачале тензије у Кијеву после насилног сламања протеста, у којима су демонстранти тражили да Јанукович поштује споразуме са Европском унијом.

 

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 24. јан 2019, 17:12) - anonymous [нерегистровани]

Ode mas u

Sada im ide super,samo da je protiv Rusa jer tako treba Amerikancima!
A ukrajinski narod,kako je njemu,kako zivi i uziva u demokratiji americkoj?

(четвртак, 24. јан 2019, 11:42) - anonymous [нерегистровани]

Paradoks

Upravo je obrnuto, sadasnja vlast u Ukrajini vodi zemlju na potpuno neracionalan nacin, koji toj zemlji upravo oduzima suverenitet, bespotrebno je uvodi u ekstremno rizicnu situaciju i onemogucava joj da svoju poziciju postavi optimalno, tj. uravnotezeno u odnosu na interese Rusije i interese zapada.

(четвртак, 24. јан 2019, 11:24) - глас разума [нерегистровани]

Врхунац лицемерја

То је управо када превратници и пучисти осуде за издају председника који није употребио силу да брани уставни поредак и закон, који није употребио насиље државног апарата да државу одбрани од пуча и пучиста, који сами раде за стране агентуре и противно интересима своје земље! Да није јадно и жалосно и да није уништило једну велику и некад перспективну земљу, било би смешно!

(четвртак, 24. јан 2019, 11:12) - kosta [нерегистровани]

Politicki sud

Obuku te crne haljine, okace neke medaljone oko vrata i izigravaju sudije.Podsecaju me na daleku proslost i inkviziciju.Strasno gde ovaj svet ide.Legalnog presednika sa ulice skinuli i sad mu jos sude.

(четвртак, 24. јан 2019, 10:58) - Iva Zgrozeni [нерегистровани]

Sada ga

nema na politickoj sceni. Zasto se onda ne sprovodi "sporazum sa EU"?