Протести у Француској – мањи број демонстранта на улицама, ухапшено 1.150 људи

Током протеста "жутих прслука" широм Француске ухапшено је 1.150 људи. Повређено је 135 људи, међу којима је 17 полицајаца. Поред Париза, сукоба са полицијом било је и у Бордоу, Лиону, Тулузу, Нанту и другим већим градовима.

22.10 – Обилазећи полицајце на Јелисејским пољима, Кастене је навео да је приведено 1.150 демонстраната.

20.10 – Француски министар унутрашњих послова Кристоф Кастане каже да је 135 особа повређено у протестима у Паризу, укључујући 17 полицајаца. Насиље је сада "под контролом", ухапшено скоро хиљаду изгредника, наводи Кастане.

17.30 – Око 20.000 грађана протестује и у Нанту, јавља репортер РТС-а са лица места. Дошло је до сукоба полиције и демонстраната, а ухапшено је десетак особа.

15.30 - Полиција спречила демонстранте у Старој луци да се приближе градској скупштини, преноси Фигаро.

15.00 - У Француској је ухапшено око 700 људи, од којих 575 у Паризу, међу којима су 272 особе задржане у полицији. 

13.00 – На протесту у Паризу ухапшено 548 људи.

11.15 – Полиција је испалила сузавац на демонстранте на Тргу Етоал у Паризу.

И четврти викенд антивладиних демонстрација у Француској обележили су сукоби са полицијом. Демонстранти су опет палили аутомобиле бацали бакље и уништавали излоге продавница. Полиција је употребила сузавац, водене топове и коњицу да би сузбила нереде у Паризу, који су били далеко мањег обима него прошлог викенда, када је француска престоница била сведок најгорег насиља од студентских протеста 1968. године, навела је агенција Ројтерс.

Како је ноћ почела да пада, многи демонстранти су отишли својим кућама. Француски министар унутрашњих послова Кристоф Кастане је навео да је у Паризу протестовало око 10.000, а у целој земљи око 125.000 људи.

Навео је да је 135 особа повређено у протестима у Паризу, укључујући 17 полицајаца.

Додао је да је насиље сада "под контролом", упркос повременим тензијама, које су, како је рекао, потпуно неприхватљиве, преноси АП.

Навео је да су биле примењене изузетне мере безбедности и да је 1.150 људи притворено, од тога 620 у Паризу.

Сукоба са полицијом било је и у Бордоу, Лиону, Тулузу, Нанту и другим већим градовима.

Министар полиције је навео да су код приведених пронађено потенцијално оружје као што су бејзбол палице и чекићи.

Истакао је да ће полиција остати активна и током ноћи, јер ја на улицама Париза и даље мањи број демонстраната.

Група младих људи, већина са маскама на лицу, наставила је да се сукобљава са полицијом у подручју око париског Трга Републике, а неке продавнице су опљачкане.  

Око 8.000 полицајаца било је распоређено је у Паризу како би се спречило понављање насиља и нереда који су пратили протесте прошле суботе.

Јаке полициске снаге биле су присутне око Јелисејске палате, резиденције председника Француске Емануела Макрона.

Француске снаге реда у потпуности су биле блокирале париски Трг Конкорд, који директно гледа на Јелисејска поља, а налази се неколико стотина метара од председничке палате.

Тиме је полиција онемогућила "жутим прслуцима" да се придруже демонстрантима на Јелисејским пољима.

"Жути прслуци" су данас изразили разочарање због толико обимних снага полиције, које сматрају "претераним" и жале што им је "онемогућено да протестују".

Превентивна хапшења особа за које полиција посумња да су планирале насиље над људима или уништавање објеката, извршена су приликом контрола личних исправа и претрага демонстраната на главним пунктовима на којима се јутрос окупљали, пре свега код Јелисејских поља и Трга Бастиље.

Хапшења су спроводена због сумње да демонстранти који поседују такву опрему планирају насиље над људима или уништавање објеката.

Ситуација је, међутим, била напетија у великим париским булеварима где су око подне биле подигнуте барикаде, наводи париски дневник.

Возила жандармерије била су распоређена на Тргу Конкорд, код капије Мајо и на Јелисејским пољима, док су оклопна возила била на положају на Тргу Бастиље, преноси Фигаро.

У француској престоници је затворено 36 станица метроа, као и многе продавнице, а отказани су културни и спортски догађаји, а већина културних установа и туристичких локација је затворена за посете..

Председник Француске Емануел Макрон је, како наводи више француских медија, данас је остао у Јелисејској палати одакле је пратио ситуацију, а јуче је председник Националне скупштине рекао да ће се обратити јавности тек у нареднин данима.

Нереди у Нанту

"Жути прслуци" протестовали су и у Нанту, где се на централним градским улицама окупило око 20.000 људи, јавио је репортер РТС-а са лица места.

Протест је почео око 14 часова и демонстрације су биле мирне све док окупљени нису дошли до градске скупштине. Тамо их је дочекао кордон полиције и дошло је до сукоба.

Демонстранти су користили каменице и бакље, а полиција је одговорила сузавцима.

Према последњим информацијама из Нанта, неколико полицајаца је лакше повређено, а демонстанти су се углавном жалили на повреде изазване сузавцем.

Сукоб је трајао око два сата, када су се демонстранти поделили у групе и отишли даље од центра града.

Неки демонстранти најавили су окупљање и за сутра, али то још не постоји дефинитивна потврда те информације.

"Жути прслуци" су блокирали и неке ауто-путеве у земљи спроводећи акцију "бесплатних путарина". Већином се окупљају мирно, у малим групама.

У целој земљи на снази су биле изузетне мере безбедности, које подразумевају 89.000 распоређених припадника снага реда.

Париски лист Фигаро раније је јавио и да је полиција у Греноблу ухапсила једног од лидера "жутих прслука", Жилијена Теријеа, јер је наводно организовао неодобрене протесте у том граду.

Локални медији преносе да је у Гренболу ухапшено од 15 до 20 особа.

АП јавља да француски покрет "Жутих прслука" прелази границе, пошто је демонстрација било и у суседним државама Белгији и Холандији.

На стотине белгијских полицијаца мобилисано је у Бриселу, а током протеста је превентивно ухапшено око 70 особа, јављају француски медији.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара