Си-Ен-Ен: Кашоги у порукама оштро критиковао саудијског принца

Америчка ТВ мрежа Си-Ен-Ен објавила је поруке које је убијени саудијски новинар Џамал Кашоги размењивао са активистом из Монтреала Омаром Абдулазизом, а у којима је, како наводи, за саудијског престолонаследника Мухамеда бин Салмана рекао да је "звер" која ће "прождрати све на свом путу, чак и оне који је подржавају".

Из више од 400 порука на друштвеној мрежи Вотсап, које укључују видео-снимке, аудио-записе и фотографије, закључује се да је Џамал Кашоги био веома узнемиран због дрскости саудијског престолонаследника, наводи Си-Ен-Ен.

"Он је као звер 'пакмена', што више жртава поједе, то више жели", написао је Кашоги у једној од порука, које је америчкој телевизији предао Абдулазиз, такође саудијски држављанин у егзилу.

Кашоги је додао да не би био изненађен ако би угњетавање сустигло и његове присталице.

У преписци, која је трајала од октобра 2017. до августа 2018. године, може се примети и напредак "са речи на дела", односно да су Кашоги и Абдулазиз планирали да преко интернета покрену покрет младих који би тражио одговорност од саудијских власти.

Међутим, када је у августу посумњао да њихову преписку прислушкују саудијске власти, Кашогија је обузела слутња да ће се нешто лоше догодити.

"Бог нека нам је у помоћи", написао је Кашоги тада, а два месеца касније био је мртав.

Кашоги је 2. октобра убијен у конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу.

број коментара 0 Пошаљи коментар