Штета причињена Тријумфалној капији и до милион евра

Учесници протеста "жутих прслука" у Паризу су Тријумфалној капији у суботу нанели штету која се процењује на више стотина хиљада, можда чак и милион евра.

Председник француског Центра за националне споменике Филип Белавал рекао је да поред тога што су демонстранти чувени споменик и национални симбол Француске исписали графитима, уништили су и његову унутрашњост, где се налазе вредни експонати.

"Чим је то било могуће, у суботу увече већ, отишао сам да видим како изгледа споменик. Тада је тамо још било неких демонстраната, међу којима је било и алкохолисаних", навео је Белавал, који је у недељу ујутро председника Емануела Макрона упознао са причињеном штетом, преноси Фигаро.

Споменик ће, према његовим речима, остати затворен за јавност више дана.

Тријумфална капија је вандализована у суботу по подне. Споменик је оштећен, по њему су исписани графити, претежно усмерени против Макрона, а информатичка опрема је онеспособљена. 

Полиција трага за особама које су ушле у споменик како би га намерно оштетиле и узела је узорке ДНК.

Током протеста у суботу, забележене су крађе у изложбеним просторима, трговинама и тоалетима, док је оштећена макета од гипса из тридесетих година прошлог века. 

"Мраморној Наполеоновој бисти одрубљена је глава", рекао је Белавал, који је на Твитеру објавио фотографије причињених штета.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(уторак, 04. дец 2018, 11:16) - anonymous [нерегистровани]

Gluposti

Da covek i razume gnev i sve, ali rusis simbole drzave i grada?Pa nije krivo jedno umetnicko delo ne Francuske, nego svetske kulturne bastine za akcize na gorivo i socijalne probleme.Bezveze.

(понедељак, 03. дец 2018, 17:34) - anonymous [нерегистровани]

Kolika li je tek steta u Parizu

Malo je sve to preterano. Preterane su i cene benzina koje su sa jedne marke nekada dosle na tri ili ti euro ipo.

(понедељак, 03. дец 2018, 17:20) - anonymous [нерегистровани]

@ Вандали

Zasto vandali? Samo su nezadovoljni svojim politicarima. Mirni protesti ne daju rezultate. Zar si zaboravio kako su nasi palili skupstinu i isli bagerom kroz grad?

(понедељак, 03. дец 2018, 14:10) - Пролазник [нерегистровани]

Вандали

Чист вандализам.

(понедељак, 03. дец 2018, 13:04) - Rade [нерегистровани]

Više nije

Sve se odigrava u skladu ponašanja vrha Francuske. Na proslavi sto godina posle velikog rata su pokazali da im i nije do istine pa samim tim ne treba im ni ta tijumfalna kapija koja bi trebalo da bude simbol nekakve pobede istine, pravde...
Sve što čovek radi SEBI RADI...

(понедељак, 03. дец 2018, 11:40) - borko s. [нерегистровани]

Dokaz

Koliko su obicni gradjani nezadovoljni zivotom u Francuskoj. Odakle taj nagon za unistavanjem? Ni nacionalni simboli im nista vise ne predstavljaju. Zivot prolazi pored njih a samo deo Francuza lepo zivi.

(понедељак, 03. дец 2018, 11:33) - Bata [нерегистровани]

to je demokratija

E to ti je prava demokratija moji prijatelji.Sta mislite de nije bilo demokratije kolika bi steta bila?