Аргентина: Суд ради по пријави против крунског принца Мухамеда

Аргентинско правосуђе предузело је почетне кораке у разматрању захтева Хјуман рајтс воча да се саудијском крунском принцу Мухамеду бин Салману суди за наводне злочине против човечности.

Према оцени Асошијетед преса, намера те организације за људска права је, по свој прилици, да на тај начин изложи непријатности принца Мухамеда бин Салмана у време када он присуствује самиту Г-20, који се одржава у Буенос Ајресу.

Федерални судија Аријел Лихо прихватио је захтев тужиоца Рамира Гонсалеса да установи да ли се против принца негде у иностранству већ води истрага због могућих злочина против човечности, пре него што би се одлучио да тако нешто учини у Аргентини.

Правни систем Аргентине омогућава да се пред њеним судовима суди и за злочине против човечности почињене у другим земљама.

АП оцењује да је мало вероватно да би било шта у вези са тим могло догодити ускоро, с обзиром да је судији за доношење одлуке потребно да аргентинско министарство спољних послова претходно набави информације из Јемена, Турске, као и од Међународног кривичног суда, а за то је потребно одређено време.

Судија је од Хјуман рајтс воча, такође, затражио да пружи детаље којима поткрепљује своје тврдње против принца Мухамеда.

АП подсећа да та организација оптужује саудијског престолонаследника за ратне злочине у Јемену и за одговорност за убиство новинара Џамала Кашогија у саудијском конзулату у Истанбулу. 

"Аргентинско правосуђе, предузевши кораке ка формалној истрази, шаље јасну поруку да чак и моћни званичници попут Мухамеда бин Салмана нису изнад закона и да ће бити темељно проверени ако су умешани у ратне злочине. Облак сумње ће лебдети над њим, док он на самиту Г-20 покушава да поново изгради свој пољуљани углед, а за светске лидере би било боље да двапут размисле пре него што се буду сликали са неким ко би се могао наћи под истрагом за ратне злочине и мучење", наводи се у саопштењу Хјуман рајтс воча.

број коментара 0 Пошаљи коментар