Макрон и Меркел посетили вагон у коме је потписано примирје

Председник Француске Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел одржали су комеморацију у вагону постављеном у месту северно од Париза, на месту где су пре једног века поражени Немаци и победнички расположени, али исцрпљени савезници окончали Први светски рат.

АП наводи да су двоје лидера искористили церемонију у реплици оригиналног вагона да похвале европски мир и на личном примеру покажу како земље које су биле љути непријатељи треба да остану на путу мира.

Наводи се да је Меркелова чак прислонила главу на Макронову док су стајали, а председник Француске ју је са наклоношћу узео за руку након што су се уписали у књигу утисака постављену у реплици вагона где је потписано примирје којим је окончан рат.

Макрон и Меркелова открили су и плочу помирења недалеко од шуме Компијен у Француској где је потписано примирје којим је окончан Први светски рат пре сто година.

"Поводом стоте годишњице завршетка рата 11. новембра 1918. Емануел Макрон, председник Републике Француске, и Ангела Меркел, канцеларка Савезне Републике Немачке, потврдили су на овом месту вредност француско-немачког помирења у служби Европе и мира", пише на малој плочи, на немачком и француском језику.

Tо је први пут да је немачки канцелар посетио то место од Другог светског рата, указују немачки медији.

Макрон је након тога, разговарајући са младим људим који су били ту присутни, казао да су он и Меркелова желели да обележе 100 година од краја Првог светског рата зато што су војници који су страдали у том рату били "тек нешто старији" од окупљене омладине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво