Уочи сусрета у Паризу, Трамп и Макрон о НАТО-у

Француски председник Емануел Макрон изјавио је да Европа мора да преузме већу одговорност за сопствену одбрану и истакао да се са америчким председником сложио да постоји потреба за "већим уделом" Европе у НАТО-у. Трамп је истакао да САД желе снажну Европу и да желе да помогну својој савезници.

"Очигледно је да ћу с Трампом разговарати о европским стратешким одбрамбеним способностима и потреби за Европом која је у стању да преузме више заједничког терета у срцу НАТО-а", рекао је Макрон уочи састанка с Трампом у Јелисејској палати, преноси Ројтерс.

С друге стране, Трамп је истакао да САД желе снажну Европу и желе да помогну својој савезници, али да Европа мора да буде фер када дође до поделе терета одбране.

"Желимо снажну Европу и то нам је веома важно и без обзира на то како можемо то учинити најбоље, ефикасније би било нешто што обоје желимо", рекао је Трамп након поздрављања с Макроном.

Упитан да прокоментарише шта је мислио када је написао на Твитеру да се осећа увређено Макроновим коментарима да би Европа требало да смањи своју зависност од САД везано за безбедност, Трамп је рекао да САД жели да помогне Европи али да мора бити фер.

"Тренутно је терет већином на САД", рекао је Трамп.

Трамп је заједно са супруугом Меланијом допутовао у Париз где ће у недељу присуствовати обележавању потписивања примирја у Првом светском рату.

број коментара 0 Пошаљи коментар