Трамп прети Саудијцима због Кашогија

Амерички председник је упозорио Саудијску Арабију да ће бити "оштро кажњена" ако се испостави да је новинар Џамал Кашоги убијен у саудијском конзулату у Истанбулу.

На питање да ли је саудијски престолонаследник Мухамед бин Салман наредио убиство Кашогија, Доналд Трамп је рекао да то још нико не зна али да "ћемо вероватно моћи да сазнамо".

"Истераћемо то до краја и ту ће бити оштра казна", поручио је Трамп у интервјуу Си-Би-Есу, преноси Ројтерс.

Трамп је рекао да не жели да прекине продају оружја Саудијској Арабији, за коју су заинтересовани и амерички конкуренти Русија и Кина, такође извозници војне опреме.

"Постоје и други начини кажњавања", напоменуо је Трамп пошто су велики амерички произвођачи оружја изразили забринутост да ће САД због нестанка Кашогија блокирати даље пословање са Ријадом, кључним савезником Вашингтона на Блиском истоку.

Кашоги, истакнути критичар политике Ријада који је писао за Вашингтон пост, води се као нестао од 2. октобра, када је ушао у зграду конзулата Саудијске Арабије у Истанбулу.

Истрага коју спроводи Турска открила је снимке са његовог "Епл" сата, који наводно указују на то да је мучен, а потом убијен, јавио је турски лист Сабах.

Tурски безбедносни званичници су претходно дошли до закључка да је Кашоги убијен у конзулату по наређењу највишег нивоа краљевског већа, рекао је неименовани високи званичник, пренео Њујорк тајмс

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара