Брансон напустио Турску, лети у Немачку

Авион са америчким свештеником Ендру Брансоном напустио је Турску, пар сати након што га је суд у Турској ослободио.

Како је рекао његов адвокат, Ендру Брансон је одлетео за Немачку где ће провести два дана, након чега ће отпутовати у САД, преноси Ројтерс.

Брансон је ослобођен након што га је суд осудио на три године и месец дана затвора због бављења тероризмом, али да неће служити затворску казну, преноси Ројтерс.

Брансон, чије је хапшење изазвало дипломатски спор између Турске и САД и који је живео више од 20 година у Турској ухапшен је пре две године, а од јула се налазио у кућном притвору.

Амерички председник Доналд Трамп, који је увео санкције Турској како би "обезбедио слободу Брансону", наводи агенција, на свом Твитеру је написао да је свештеник ослобођен и да ће ускоро бити код куће.

"Моје мисли и молитве су са пастором Брансоном и надамо се да ћемо га ускоро безбедно вратити кући", написао је Трамп на Твитеру, пренео је Ројтерс.

Брансон је био обучен у црно одело, белу кошуљу и црвену кравату током суђења, на коме се изјаснио да је невин.

Након изрицања пресуде његови адвокати су рекли да ће напустити Турску, а америчка војска да ће га војним авионом пребацити у САД.

Бренсон је након напуштања суднице у пратњи неколико возила отишао у свој дом у турској провинцији Измир, известио је раније Ројтерсов репортер.

Суд у Турској раније данас осудио је Брансона на три године, али и навео да он неће даље служити казну, јер је у притвору био од октобра 2016. године, наводи агенција.

Одлука суда да укине кућни притвор америчком свештенику, чији се случај нашао у средишту дипломатског спора између Анкаре и Вашингтона, значи да Брансон може да напусти Турску и да се врати у САД.

Тужилац у Турској затражио је претходно, на четвртом рочишту у овом случају, да амерички свештеник буде ослобођен из кућног притвора док чека на исход свог суђења, али је ипак препоручио и да буде осуђен на основу оптужби у вези са тероризмом, преноси АП.

Против Брансона (50) су подигнуте оптужнице у вези са тероризмом и шпијунажом, што је он снажно одбацио рекавши на суду да је невин.

САД у више наврата су позивале на његово ослобађање.

Брансон је био осумњичен за везе са курдским екстремистима и присталицама имама Фетулаха Гулена кога Турска оптужује за организовање покушаја пуча.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара