Страх од поплава у САД, пљачкаши упадају у куће

Најјачи део урагана "Флоренс" ударио је источну обалу Сједњених Америчких Држава. Ураган остаје категорије један, са брзином ветра од 150 километара на сат. Споро се креће и трајаће данима. Али није ветар најозбиљнија претња милионима људи, већ количина падавина, па се страхује од катастрофалних поплава у Северној и Јужној Каролини и Вирџинији.

Ураган "Флоренс" ударио је свом јачином у копно код места Рајтсвил Бич у Северној Каролини и иде ка западу. Без струје је око пола милиона људи и тај број ће расти.

Око 60 људи извучено је из мотела који се срушио од силине олује, али нема повређених. Хитне службе спремне су да уђу у погођена подручја када услови то дозволе.

"Потрајаће – неће бити струје, инфраструктура ће бити оштећена, куће такође. Битно је да сви слушају упутства надлежних како би сачували своје животе. Они који се нису евакуисали нека остану и учине све да се заштите на најбољи начин", наводи Џеф Бајард из Федералне агенције за ванредне ситуације. 

Крис Венсли из Федералне агенције за ванредне ситуације наводи да се ураган "Флоренс" веома споро помера – да прети Северној и Јужној Каролини у наредна два до три дана.

За то време количина падавина могла би да достигне осмомесечни просек. Многи су спас потражили у једном од бројних склоништа.

Наводе да се плаше шта ће затећи након урагана – да ли ће остати без кућа и посла.

Има и оних који желе да искористе олују. Надлежни саопштавају да је ухапшено неколико људи који су пљачкали напуштене куће.

"Флоренс", чији је пречник 400 километара, погодиће подручја на којима живи 11 милиона Американаца. Прве процене су да ће штета бити од десет до 60 милијарди долара.

А још јачи ураган "Мангкут" приближава се Филипинима, где је угрожено око четири милиона људи на северу земље. Брзина ветра је до 285 километара на час. Власти су предузеле ванредне мере, а главни удар овог супертајфуна очекује се у суботу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво