Оболелом од карцинома "Монсанто" треба да плати 290 милиона долара

Суд у Сан Франциску наложио је компанији "Монсанто" која се бави биотехнологијом да плати скоро 290 милиона долара одштете Дивејну Џонсону, оболелом од карцинома, јер га није обавестила о ризицима од употребе хербицида "раундапа".

Према одлуци судске пороте, "Монсанто" је деловао "злонамерно" а овај хербицид знатно допринео Џонсоновој болести.

"Овај проблем је већи од мене. Надам се да ће добити одговарајућу пажњу", рекао је он на конференцији за новинаре, преноси АП.

Џонсон (46) је у тужби тражио више од 400 милиона долара сматрајући да су производи ове компаније довели до његовог карцинома и да је "Монсанто" свесно прикривао њихову опасност.

Компанија је најавила жалбу на ову пресуду.

Џонсонова тужба прва је од више хиљада таквих које су поднете федералним или државним судовима, а у којима се тврди да хербицид "раундап" изазива канцер, што "Монсанто" негира.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(субота, 11. авг 2018, 20:01) - Protivnik lupanja! [нерегистровани]

Mnogo mu sad vrede pare!

Zdravlje se ne kupuje!

(субота, 11. авг 2018, 16:42) - Sara [нерегистровани]

Monsanto

Oni proizvode GMO hranu. U Srbiju su se uvukli kada je pocelo bombardovanje

(субота, 11. авг 2018, 15:19) - anonymous [нерегистровани]

Herbicidi

Sve su to otrovi koji pre ili kasnije izazivaju niz bolesti. Treba uzgajati organsku hranu I koristiti organske zastitne mere za poljoprivredu. Ovako ce za 10 God svaki covek imati kancer.

(субота, 11. авг 2018, 15:13) - anonymous [нерегистровани]

Roundup

Gotovo svaki Amerikanac koristi ovaj preparat kada vikendima kose travnjake ispred svojih kuća. Gotovo niko od njih nije svestan koliko je ova hemikalija opasna i po njih i po životnu sredinu. U suštini ih i ne zanima.

(субота, 11. авг 2018, 14:40) - anonymous [нерегистровани]

nejasno

vise puta sam upotrebljavao ovaj preparat,vrlo je efikasan za panjeve jedino ako je uzimao hranu prljavim rukama pa pojeo taj herbicid,svaki ovakav proizvod je otrovan,normalno/

(субота, 11. авг 2018, 13:47) - anonymous [нерегистровани]

herbicid

ovaj proizvod se upotrebljava kada se otsece drvo i onda se panj namaze odozgo i ubrzava se njegovo truljenje.normalno je upotreba higijenskih rukavica.

(субота, 11. авг 2018, 11:15) - Воронцов [нерегистровани]

Ето шта производе

И колико људи због тога оболева?