Без легализације абортуса у Аргентини

Аргентински Сенат одбацио је предлог закона о легализацији абортуса по избору у првих 14 недеља трудноће. Чланови Сената су расправљали више од 15 сати и гласали против предлога закона са 38 гласова према 31.

Америчка агенција АП оцењује да би ова одлука могла да има одјека широм Латинске Америке, где је Римокатоличка црква изгубила утицај и морални ауторитет услед секуларизације, неприкосновености статуса свештенства и мноштва скандала везаних за сексуално узнемиравање.

Док је трајала расправа у Конгресу, сатима су хиљаде заговорника легализације абортуса, са симболичним зеленим марамама, пркосили обилној киши и ниским температурама у Аргентини, где је сада зима, гледајући дебату на великим екранима испред Конгреса.

Демонстрације су биле претежно мирне, али су се након гласања мале групе демонстраната сукобиле с полицијом, бацајући димне бомбе и постављајући барикаде у пламену, док је полиција одговорила сузавцем.

У Аргенти је абортус дозвољен само у случајевима силовања и ризика по здравље жена.

Хиљаде жена, већином сиромашних, сваке године доживи компликације везане за небезбедне абортусе, напомиње америчка агенција.

Они који подржавају легализације кажу да би се тиме спасли животи многих жена које сада прибегавају опасним илегалним прекидима нежељене трудноће.

Министарство здравља је проценило 2016. да се у тој земљи годишње обави чак милион илегалних абортуса, при чему десетине жена умре.

Католичка црква и друге групе се легализацији абортуса противе јер би се, како наводе, тиме прекшио аргентински закон, који гарантује живот од тренутка зачећа.

Ово спорно питање је поделило Аргентинце, међу којима се конзервативни лекари и Католичка црква окрећу против феминистичких група и других заговорника легализације абортуса.

број коментара 0 Пошаљи коментар