Трамп: Састанак са Путином ће проћи добро

Током радног доручка са финским председником Саулијем Нинистеом у председничкој резиденцији Ментинијеми у Хелсинкију, амерички председник Доналд Трамп је навео да ће његов састанак са руским колегом Владимиром Путином проћи добро. На "Твитеру" је навео да односи са Москвом никада нису били гори због дугогодишњих глупости америчких власти.

Доналд Трамп се састао са финским председником Саулијем Нинистеом у председничкој резиденцији Ментинијеми у Хелсинкију, где ће данас бити одржан самит Трампа и председника Русије Владимира Путина.

Преседник САД захвалио је свом финском колеги на томе што је његова земља домаћин самита, а говорио је и о својој посвећености НАТО-у, наводи АП.

Финска државна телевизија YLE јавила је да је Трамп хвалио Финску и назвао је дивном земљом, истовремено захваливши председнику Нинистеу на помоћи у вези са самитом и лепом дочеку.

Наводи се да је Трамп током разговора такође похвалио прошлонедељни самит НАТО-а у Бриселу, и оценио да Алијанса никада није била кохерентнија и јача.

Пре почетка самита Трампова супруга Меланија добила је цвеће од Нинистеа и његове супруге Џени Хаукио.

Трамп се огласио и на Твитеру. Навео је да односи са Москвом никада нису били гори због дугогодишњих глупости америчких власти.

Није први пут да главни град Финске буде домаћин сусрета руских и америчких званичника. Хелсинки је угостио Брежењева и Форда, Горбачова и Буша, Јељцина и Клинтона.

Самит у Хелсинкију биће четврти сусрет председника Трампа и Путина од Трампове инаугурације у јануару 2017. године. Састанак ће се одржати у здању из 19. века, са погледом на Балтичко море, које је својевремено било резиденција руских царева у Финској. Безбедносне мере су на највишем нивоу.

Лидери две суперсиле имају много тема за разговор – ситуација на Блиском истоку, пре свега Сирија, али и улога Ирана, затим Украјина, где исток земље контролишу проруске снаге, а ту су и западне санкције Русији уведене након анексије Крима, наводно руско мешање у америчке изборе, као и стање у коме се налазе нукеларни споразуми.

Самит у Хелсинкију биће четврти сусрет председника Трампа и Путина од Трампове инаугурације у јануару 2017, и потенцијално би могао да одреди тон будуће динамике Москве и Вашингтона. И мада неки посматрачи виде предности могућег приближавања САД и Русије, други су и даље песимисти.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара