Шести дан протеста у Ираку, блокирана лука и путеви

Грађани јужне ирачке провинције Басре поново су изашли на улице захтевајући боље јавне службе и више радних места, због чега су власти ставиле снаге обезбеђења на висок ниво опасности и блокирале интернет.

Грађани већ шести дан протестују у тој нафтом богатој провинцији, а у тренутку када се у Ираку очекују резултати поновног пребројвања гласова након избора одржаних 12. маја, преноси АП.

Како се наводи, ти избори остаће упамћени по веома малој излазности и по наводима да су били пуни неправилности и превара.

Хиљаде демонстраната окупило се испред зграде локалног парламента и блокирало путеве који воде ка главним нафтним пољима на северу и западу града Басре, а безбедносне снаге отвориле су ватру.

И у другим местима Басре одржавају се протести, а демонстранти су приморали власти да затворе главну луку Ум Каср у Персијском заливу, и планирају да марширају до границе са Кувајтом и Ираном.

Неколико стотина демонстраната покушало да провали у главну зграду регионалне владе у Басри, при чему су повређене четири особе, саопштил је полиција, преноси Ројтерс.

"Поједини учеснии протеста покушали су да провале у зграду. Спречили смо их употребом водених топова и сузавца", рекао је један од полицајаца.

Локални званичници изјавили су да протести који већ седам дана трају, нису пореметили главну производњу нафте у Басри, чијие испоруке деривата чине 95 одсто производње државне компаније ОПЕЦ.

Како се наводи, било какав поремећај могао би да озбиљно утиче на економију државе и повећање цена нафте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије