Ердоган положио заклетву

Реџеп Тајип Ердоган положио је у парламенту заклетву као председник Турске, након што је пре две недеље поново изабран на тај положај. Церемонији инаугурације председника Турске присуствује око 50 шефова страних држава и влада.

После полагања заклетве у парламенту, Реџеп Тајип Ердоган ће госте примити у председничкој палати, где ће објавити састав свог кабинета.

"Као председник, заклињем се својом чашћу и интегритетом пред великом турском нацијом и историјом да ћу радити свом својом снагом да заштитим и величам славу и част Републике Турске и непристрасно испуњавам дужности које сам преузео", рекао је Ердоган на церемонији у парламенту у Анкари, која је уживо емитована на турској телевизији, пренео је Ројтерс.

Нови Ердоганов мандат, за разлику од претходног, почиње у другачијем политичком окружењу, пошто су референдумом одобрене измене устава којима се шефу државе даје пуна извршна власт.

Очекује се да ће он именовати кабинет од 16 министра након церемоније у председничкој палати, на којој ће присуствовати више од 7.000 гостију укључујући 50 председника, премијера и других високорангираних гостију. 

Како је раније најављено, инаугурацији ће присуствовати председник Србије Александар Вучић, који је допутовао у Турску. 

Реџеп Тајип Ердоган је, како је недавно приметио и председник Александар Вучић приликом недавне посете Анкари, најзаслужнији за "вртоглави успон" сарадње Србије и Турске.

Уочи јунских избора, АП је пренео да Ердоган каже да би му нови петогодишњи мандат помогао да од Турске направи једну од највећих светских сила до 2023. године, када Турска Република обележава 100 година постојања. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије