Тајланд, спасиоци ненамерно упумпали воду у пећину

Ситуација са дечацима заробљеним у пећини на Тајланду погоршана је када су током акције спaсавања, спасиоци волонтери ненамерно, уместо да испумпају, упумпали додатну количину воде.

Командир акције спасавња Наронгсак Останакорн рекао је да су волонтери, делујући самостално, упумпали воду у део пећине који је поплављен и који се тренутно празни како би дечаци, заједно са својим тренером, могли да безбедно пређу.

"Можда верују да су њихове технике ефектне за вађење подземне воде, али све што није планирано прво морају да провере са нама. Тркамо се против воде која се слива у пећину, иако смо закрчили канале којима тече", рекао је командир.

Волонтерима је указано на грешку коју су направили, а званичник из Министарства унутрашњих послова Тајланда, Пунсак Вунгсатнгием, рекао је за Гардијан да је ниво воде смањен за 40 одсто у протеклих неколико дана, чиме је скоро рашчишћена деоница од 1.600 метара коју ће дечаци морати да пређу.

Они се тренутно налазе око четири километра од улаза у пећину.

Проблем и даље праве комуникације, док спасиоци планирају какве опције имају за извлачење дечака уочи сезоне монсуна, која званично почиње у суботу.

Власти за сада нису успеле да успоставе телефонску линију, а пут од дечака до површине траје нешто више од шест сати.

Наронгсак је у понедељак рекао да су и дечаци и тренер малаксали, али иначе у стабилном стању и потпуно здрави.

Том приликом је нагласио да је главни проблем време и да покушавају да се постарају да пећина не поплави.

Дечаци уче основне технике роњења 

Идеална ситуација била би да се ниво воде спусти до висине струкова дечака, како би могли да ишетају из пећине носећи појасе за спасавање, уместо да их рониоци извлаче кроз дубоку воду, што би био изузетно опасан подухват.

Проблем је што поједини дечаци не умеју да пливају, као и чињеница да су поједини делови пећине у потпуности поплављени.

"Затражио сам 13 комплета за роњење, за случај да морамо да их изводимо по овим условима и када нисмо 100 одсто спремни", рекао је Наронгсак.

Иако спасиоци дечаке полако уче основним техникама роњења, стручњаци се брину да би спасавање дечака кроз мутне и мрачне воде било изузетно опасно.

"Нико никога неће научити свему о роњењу у пећини, али покушавамо да их упознамо са маскама, јер је дисање у њима потпуно другачије", рекао је инструктор роњења Клаус Расмунсен који помаже тајландским морнаричким "фокама".

Дечаци се заједно са тренером налазе на једном блатњавом одељку изнад површине воде, дубоко у пећини. Обилне падавине се очекују у суботу, што би већину делова пећине учинило јако тешко или готово непроходним.

Поједини пећински стручњаци изјавили су да би најбезбеднија опција била да се дечацима и тренеру обезбеди довољно залиха, а да у пећини сачекају крај монсунске сезона, која, међутим, траје до октобра.

Власти истражују и друге опције, које укључују претрагу пећине и тражење других начина за брже испумпавање воде.

Милијардер и предузетник Илон Маск поручио је на Твитеру да би био вољан да помогне дечацима заробљеним у пећини на Тајланду.

"Верујем да влада Тајланда има ово под контролом, али био бих срећан да помогнем уколико постоји начин да то урадим," рекао је Маск.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 06. јул 2018, 07:52) - anonymous [нерегистровани]

e 4km

ej bre usli od ulaza 4 kilometra,pa nisu sekire padale napolje da su morali uci 4 kilometra od ulaza,sto rece ovaj covek dole da tu nisu cista posla oko svega tu sta se desava...

(петак, 06. јул 2018, 07:24) - anonymous [нерегистровани]

Da, da

Sve se cini da ovaj "reality" drzi ceo svet pod visokim naponom, kao da smo do sad bili bas opusteni... Vadite bre tu decu ODMAH! Da je 13 ronilaca stavilo svakom detetu i treneru masku i bocu sa vazduhom i privezali ih za sebe do sad bi ih jedno po jedno izvukli!

(петак, 06. јул 2018, 00:33) - anonymous [нерегистровани]

vec sam rekao juce

ovo nisu cista posla.