Трамп долази на самит Г7 – након првог дана одлази за Сингапур

Председник САД Доналд Трамп присуствоваће самиту Г7 у Квебеку, али ће га већ сутра ујутру напустити и отпутовати за Сингапур, навела је портпаролка Беле куће Сара Сандерс.

Последњих дана Доналд Трамп је давао љутите изјаве поводом учешћа на самиту, где ће лицем у лице бити суочен са политичким одлукама које је доносио.

Наводи се да међу америчким савезницима било и спекулација да би Трамп могао да напусти самит или да се чак уопште ни не појави, наводи АП.

Ипак, из Беле куће касно синоћ стигло је саопштење да Трамп ипак иде у Канаду, али да ће самит напустити на почетку другог дана заседања, након окончања сесије посвећене оснаживању жена.

"Председник ће из Канаде директно отпутовати у Сингапур где стиже уочи предстојећег састанка који ће имати са лидером Северне Кореје Ким Џонг Уном", навела је портпаролка Беле куће Сара Сандерс.

Додала је да ће по Трамповом одласку САД у Квебеку заступати заменик Трамповог помоћника за међународне економске послове Еверет Ајсенстат.

АП подсећа да је домаћин самита Г7 Џастин Трудо америчке трговинске тарифе намењене његовој земљи назвао "увредљивим" и оценио да таква тактика није начин на који две државе, које су заједно ратовале у Другом светском рату, Кореји и Авганистану, треба да се понашају једна према другој.

Трампова администрација сукобила се са Канадом и око његовог инсистирања да 24 године стари Северноамерички споразум о слободној трговини (НАФТА), у којем су САД, Канада и Мексико, буде промењен како би боље служио интересима Вашингтона.

Америчка агенција наводи да се Трудо испрва суздржавао од критика на рачун Трампа, надајући се да би са њим могао да успостави лични однос који би му помогао да очува НАФТА споразум, о чијој претечи су на самиту Г7 одржаном 1985. у Квебек Ситију преговарали тадашњи премијер Канаде Брајан Малруни и амерички председник Роналд Реган.

АП додаје да су Малруни и Реган брзо успоставили пријатељски однос и чак на самиту заједно певали песму "Када се осмехну ирске очи" (When Irish Eyes Are Smiling).

Председник САД Трамп оптужио је канадског премијера да је "толико огорчен", док се ова двојица лидера спремају за самит Г7 који данас почиње у канадској покрајини Квебек.

"Премијер Трудо је толико огорчен, прича о односу који су САД и Канада имали током година и разним другим стварима... али не помиње чињеницу да нам они наплаћују намете до 300 одсто на млеко – тиме штети нашим фармерима, убија нашу пољопривреду!, поручио је Трамп синоћ путем Твитера.

Централна тема самита вероватно ће бити неслагања око трговинских односа, наводи Ројтерс

Групу Г7 чине – Канада, САД, Јапан, Велика Британија, Италија, Француска и Немачка, а самиту ће присуствовати и представници ЕУ.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара