Изјаве новог амбасадора САД узбуркале јавност у Немачкој

Нови амерички амбасадор у Немачкој Ричард Гренел већ је други пут изазвао скандал откако је ступио на дужност пре мање од месец дана, изјавама које су многи у Немачкој схватили као задирање у унутрашњу политику те земље.

Последње изјаве Гренела могу се схватити и као позивање на смену канцеларке Ангеле Меркел и подршку немачким и европским националистима и популистима, што би могло да дестабилизује саму Европску унију, преноси портал Индекс.

Гренел је прво 13. маја практично наредио немачким фирмама да "одмах смање" операције у Ирану након што је амерички председник Доналд Трамп једнострано повукао САД из међународног нуклеарног споразума с Ираном, а затим је у понедељак у интервјуу за британску верзију крајње десног портала Брајтбарт изјавио да "апсолутно жели да ојача конзервативне снаге у Европи и њихове вође".

Како се наводи, при томе је јасно да није мислио на Меркелову, иако она долази из Хришћанско-демократске уније, а његови коментари могу се протумачити и као имплицитна подршка главној опозиционој и трећој странци у Бундестагу – Алтернативи за Немачку (АфД).

Осим тога, његов коментар да је "Трамп оснажио људе да кажу да неће допустити политичкој класи да одлучује ко ће победити и ко се може такмичити на изборима" прилично је очита алузија на политичку кризу око формирања популистичке владе у Италији на коју је председник уложио вето, иако је у међувремену влада ипак формирана.

Амерички амбасадор описао је конзервативце које он и "тиха већина" у Европи подржавају као оне који имају "конзистентно конзервативну политику о миграцији, пореским резовима и смањењу регулативе и бирократије", а да ниједном речју није критиковао пораст крајње десних и популистичких странака широм Европе. 

Штавише, Гренел је овиме противречио сам себи, с обзиром на то да је у ранијим интервјуима себе описао као "великог фана Меркелове", наглашавајући њене импресивне економске резултате, али поводом миграционе политике очито је да Меркелова и Гренел, односно конзервативци које он жели да "ојача", стоје на дијаметрално супротним странама. 

Међу њима је Гренел посебно истакао аустријског канцелара Себастијана Курца, којег је описао као "рок звезду", а себе као његовог "великог фана".

Гренел је, након што је добио бројне критике на друштвеним мрежама и у медијима, укључујући реакције истакнутих немачких званичника попут министра спољних послова Хајка Маса, на Твитеру покушао да се огради од тумачења својих изјава, рекавши да му се "стављају речи у уста".

Заменик уредника немачког магазина Шпигел Матео фон Рор оценио је да је Гренел "јасно показао да је политички активиста који ће користити своју позицију да би промовисао политичке промене у земљи домаћину (и остатку Европе)".

Индекс наводи да у контексту све веће затегнутости у европско-америчким односима, који ионако нису на завидном нивоу откако је Трамп постао председник, реторика његовог амбасадора само продубљује сумње да Трамп не тежи сарадњи, већ конфронтацији са Европом, наводно у име америчких националних интереса.

Пре Гренела, на агитовање против европског естаблишмента и за евроскептичне популисте и националисте залагао се и бивши Трампов политички стратег Стивен Бенон, којег су неки називали "Трамповим мозгом", пре него што га је Трамп због недовољне лојалности протерао из Беле куће.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије