Пјонгјанг отказао дијалог са Сеулом, упитан и сусрет са Трампом

Северна Кореја отказала је самит са Јужном Корејом и запретила да ће отказати састанак Kим Џонг Уна са америчким председником Доналдом Трампом због америчких војних вежби са Јужном Корејом.

Првобитно је Пјонгјанг отказао разговоре на највишем нивоу са Сеулом због континуираних војних вежби Јужне Кореје и САД, а касније је довео у питање да ли ће самит са САД моћи да се одржи по плану.

Двонедељне војне вежбе почеле су у петак, јавио је Јонхап.

Вежбе су у Северној Кореји окарактерисане као припрема за инвазију и провокација усред отопљавања односа на Корејском полуострву, преноси Раша тудеј.

"Ова вежба, која нас има на мети, спроводи се широм Јужне Кореје, несумњиво доводи у питање декларацију из Панмунџома и јасна је војна провокација која се противи позитивним политичким помацима на Корејском полуострву", саопштила је Северна Кореја, а пренео КЦНА.

AФП јавља да власт Северне Кореје прети да ће отказати и самит са САД, током којег је требало да се сретну севернокорејски лидер Ким Џонг Ун и амерички председник Доналд Трамп, који је заказан за 12. јун у Сингапуру.

Међутим, Стејт департмент је саопштио да нема никаквих информација о томе да Пјонгјанг жели да откаже планирани самит.

Оваква реакција долази само неколико сати након што су се Сеул и Пјонгјанг договорили да 16. маја одрже разговоре на високом нивоу. Планирано је да лидери две Кореје разговарају о корацима неопходним за праћење плана демилитаризације Корејског полуострва.

АП наводи да је циљ састанка у демилитаризованој зони био да се смање тензије и започну разговори о уједињењу породица које су раздвојене током Корејског рата.

Пентагон: Војна вежба са Јужном Корејом рутинска и одбрамбена 

Пентагон је саопштио да је војна вежба са Јужном Корејом рутинска и искључиво одбрамбеног карактера, након што је због те вежбе Пјонгјанг отказао планирани састанак на високом нивоу са северним суседом.

Пуковник Роб Менинг рекао је да је циљ те вежбе да побољша способности САД и Јужне Кореје да делују заједно, преноси АП.

Вежба је почела у понедељак и планирано је да траје до 25. маја.

Менинг је додао да је то годишња вежба и да је њен одбрамбени карактер јасан већ деценијама и да се није променио.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара