Парада победе у Москви, руско наоружање на длану

На Црвеном тргу у Москви традиционално је одржана војна парада поводом Дана победе. У ваздушном делу параде учествовало је 75 посада оперативно-тактичког, војнотранспортног и војног ваздухопловства. Председник Србије Александар Вучић присуствовао је Паради, на позив председника Русије.

Централним московским тргом парадирало је око 13.000 војника, приказано више од 150 комада савременог наоружања и војне технике, као и 75 авиона и хеликоптера.

На почетку Параде победе, министар одбране Русије Сергеј Шојгу извршио је смотру јединица, после чега је уследио рапорт председнику Владимиру Путину, главнокомандујућем оружаних снага Руске Федерације.

У обраћању окупљенима, Путин је честитао 9. мај и подсетио на "тријумфалну" победу совјетске војске у Другом светском рату.

"Дан победе је свети празник за читаву земљу, празник општенационалног поноса. Совјетски Савез је био тај који је одредио исход Другог светског рата, али данас постоје покушаји игнорисања тог подвига, а ми то нећемо дозволити", поручио је Путин.

Истакао је да Русија памти трагедије рата, разуме лекције историје које нам не дају да жмуримо, а разуме и озбиљност изазова данашњице.

"Наш дуг је да чувамо памћење на храброст војника који су живот дали за животе других. Увек ћемо бити поносни на то што Совјетски Савез није повио кичму пред суровим непријатељем", рекао је Путин и истакао: "Наш народ се борио до смрти."

Уследио је минут ћутања, а председник је подсетио на страдале и патњу коју је рат донео. Истакао је да је руски војник заштитио част своје земље.

"Наш народ се борио на живот и смрт, а ниједна земља није издржала такву најезду. Ничим се не може измерити храброст наших војника", нагласио је Путин.

Додао је да је веома важно да све земље и цело човечанство "схвате да је свет веома крхак и да његова стабилност јача наше заједничке тежње да слушамо једни друге, верујемо и поштујемо једни друге".

Нагласио је да је Русија "отворена за дијалог о свим темама ради обезбеђивања светске безбедности, "спремна на конструктивно и правично партнерство за добробит споразума, мир и напредак планете..."

Представљање јединица руских оружаних снага

У дефилеу на московском тргу представљене су јединице руске војске, међу којима су били и представници Морнаричке школе "Накимов", као и Арктичке јединице, а представљени су и нови оружани системи тестирани у операцијама у Сирији.

У представљању борбених возила, приказан је тенк Т-34, главни совјетски тенк у Другом светском рату, којим је совјетска војска ушла у Берлин, као и тенк пете генерације "армата".

Представљена су и возила ваздушних десантних снага, самоходне хаубице "коалиција" и "мста", ракетни бацачи, ракетни системи "бук".

Ово је била прилика да се види и С-400, ракетни систем противваздушне одбране са могућношћу аквизиције и циљева до 600 километара. Овај систем истовремено може да прати и гађа 36 циљева.

Приказан је и роботизовани тенк "уран 9", наоружан противтенковским ракетама, топовима и митраљезом – који може сам да лоцира мете, али одлуку о паљби доноси командир који седи у блиндираном камиону на удаљености до три километра.

На војној паради je представљен и "роботизовани диверзант", возило "уран 6", које се користи за чишћење мина. Ово возило такође се вози даљински, а домет му је до једног километра.

Први пут на Паради приказан је и теренски пешадијски баги, намењен свим теренима. Возило АМ-1 има два седишта за руске војнике, а дизајнирано је за пешадију или специјалне јединице за примену током операција на неприступачним теренима.

Приказан је и нови дрон "корсар", који се може користити за ракетне нападе, извиђање и пренос залиха. "Корсар" има домет већи од 160 километара, аутономију лета од десет сати, а може летети на висинама до шест километара.

Уследио је и прелет хеликоптера, после чега и прелет бомбардера и ловачких авиона.

На небу изнад Москве били су стратешки ракетни носачи Ту-160, Ту-95МС, бомбардери дугог домета Ту-22МЗ, авиони-танкери Ил-78, војнотранспортни авиони Ил-76МД, ловци Су-35, Су-30СМ, "миг 29", пресретачи "миг 31БМ", ловци-бомбардери Су-34, бомбардери Су-24М, јуришни авиони Су-25.

Приказан је и стелт ловачки авион пете генерације, понос руског ратног ваздухопловства, "сухој 57" (познат и као Т-50), који је коришћен у операцијама у Сирији. Серијска производња овог авиона требало би да почне следеће године.

Авиони "миг 31" прелетели су Москву носећи нове хиперсоничне противбродске ракете "кинзал", које могу уништити и носаче авиона.

Свој лет над Москвом извела је и акро-група "Стрижи".

Парада је традиционално завршена егзерциром руске гарде у пратњи оркестра руске војске, диригента Тимофејева Мајакина, уз пратњу бубњара московске Војне музичке школе.

И ове године на Паради није било западноевропских званичника. Једине две високе званице биле су српски председник Александар Вучић и израелски премијер Бенјамин Натанјаху.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво