Ове године без Нобелове награде за књижевност

Нобелова фондација саопштила је да ове године неће бити додељена Нобелова награда за књижевност због скандала у вези са оптужбама за сексуално узнемиравање у врху Шведске академије, због чега је више чланова напустило ову институцију.

Фондација је у саопштењу навела да јој је намера да овогодишњу Нобелову награда за књижевност додели наредне године, заједно са наградом за 2019. годину, преноси Ројтерс.

Датум доделе овогодишње награде још није објављен, мада се та награда увек додељује у првој половини октобра.

Шведска академија, савет угледних писаца и лингвиста задужених за унапређење шведског језика, суочава се с последицама оптужби за непримерено сексуално понашање супруга једне од чланица те институције.

Академија је на удару оптужби и одавање имена лауреата пре њиховог формалног објављивања.

Фотограф и културни посленик Жан-Клод Арно, који је ожењен чланицом Академије и списатељицом Катарином Фростенсон, порекао је све оптужбе - и за неадакватно сексуално понашање и за одавање имена лауреата, наводи Ројтерс.

Пошто је Арноа оптужило 18 жена, Фростенсонова је поднела оставку. Једна од жртава Габријела Хакансон каже да му је лупила шамар и питала га шта то ради.

"Запрепашћена сам како су се бавили целим случајем. Они сахрањују ову институцију, негирали су сексуалне нападе упркос мојим сведочењима и свим чињеницама које су изашле на видело", додаје Хакансонова.

Осам чланова Академије "испало из строја"

Шест од 18 чланова Академије поднело је оставке после ових навода, који се појавили крајем прошле године, док још два члана не учествују у раду Академије из других разлога. Сви су били постављени на ту дужност доживотно, па је шведски краљ ове недеље морао да промени правила.

Чланица Шведске академије и писац Кристина Лугн сматра да Академија вреди доста и да због скандала не би требало да нестане. "Колико знам, ниједан члан није ништа лоше урадио", додаје Лугнова.

Шведска академија је прошлог месеца саопштила да пролази кроз озбиљну кризу и признала да је поверење у институцију, коју је краљ Густав Трећи основао 1786. године, поткопано.

"Ово је тужан дан за књижевност и за уметност. Шведска академија и Нобелова награда су од велике важности не само за шведску књижевност већ и у целом свету. Надам се да ће моћи да изађу из кризе", каже министарка културе Шведске, Алис Бах Кунке. 

Веома је ретко да додела Нобелових награда буде отказана или одложена, примећује британска агенција, подсећајући да је последњи пут додела награде за књижевност отказана 1943. године, у зениту Другог светског рата. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво