Макрон пред посланицима у Стразбуру; Јункер: Права Француска се вратила

Председник Француске Емануел Макрон је у Стразбуру позвао Европљане да бране свој модел либералне демократије, у време када се суочавају с успоном аутократских режима широм света и "нелибералних демократија" унутар Европске уније. Права Француска се вратила, оценио је председник Европске комисије Жан Клод Јункер.

У обраћању пред европским посланицима, Емануел Макрон је позвао Европљане да бране свој модел либералне демократије, у време када се суочавају с успоном аутократских режима широм света и "нелибералних демократија" унутар Европске уније.

"У суочавању са ауторитаризмом, одговор није ауторитарна демократија, већ ауторитет демократије", рекао је Макрон.

Он је, истовремено, позвао на енергичну кампању на изборима за Европски парламент, који се одржавају у мају 2019, у време када се Европска унија суочава с изазовима због изласка Британије из блока и пораста национализма.

Оценио је да је важно имати "демократску и критичку дебату" о томе шта је Европа.

Макрон је додао да грађани "желе нови пројекат" за ЕУ, који се бави њиховим бригама и страховима у свету у којем, како је рекао, савезници попут САД окрећу леђа споразумима о мултилатералној трговини и климатским променама, додаје АП.

Француски председник је, такође, позвао Европљане да се хитно договоре о мапи за реформу валуте еврозоне и економске уније.

Макрон је додао да је Француска спремна да повећа свој допринос буџету ЕУ, под условом да он постане ефикаснији.

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер је, након обраћања француског председника, похвалио Макронову "посвећеност Европској унији", пренео је Ројтерс.

"Желим да изразим своје емоције и пријатељство, када чујем да се француски председник изражава на начин на који то чини. Права Француска се вратила", рекао је Јункер обраћајући се посланицима у Европском парламенту у Стразбуру.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 17. апр 2018, 13:10) - Огњен [нерегистровани]

Каква је то Француска?

Француска која на крилима својих ракета, као и уосталом сав западни свет утерује "демократију" осталим народима? Је ли то та Француска? Је ли то тај слободни свет? Они ће на крају уништити целу планету и људски род.

(уторак, 17. апр 2018, 13:02) - anonymous [нерегистровани]

Politika???

Na ledjima narode koji pada sve nize i nize Francuska se uzdigla!!!Zivela politika!!!

(уторак, 17. апр 2018, 13:01) - anonymous [нерегистровани]

Sad smo shavtili.

Sad znamo sta treba da radimo da postanemo clan EU.