Си Ђинпинг једногласно реизабран за председника Кине

Свекинески народни конгрес једногласно је изгласао реизбор Сија Ђинпинга за председника Кине.

Гласање је у присуству новинара обављено у Великој хали народа у центру Пекинга, јавља Ројтерс и додаје да је кинески парламент био препун делегата лојалних владајућој Комунистичкој партији Кине.

Агенција подсећа да је прошле недеље Свекинески народни конгрес подржао промену устава те земље којом су укинути ограничења председничке власти која је била лимитирана на два узастопна мандата, што Сију омогућава да на челу Кине остане доживотно.

За потпредседника Кине изабран је Ванг Ћишан, Сијев блиски савезник и бивши секретар Централне комисије за инспекцију дисциплине, главног тела кинеских власти за борбу против корупције.

Кинески парламент усвојио је и план реорганизације владе који омогућава спајање регулаторних тела за банкарски и сектор осигурања, даје нова овлашћења управним телима попут централне банке и предвиђа формирање нових министарстава.

Председник Србије Александар Вучић честитао је Сију поновни избор, уз најбоље жеље да НР Кину и даље одлучно води путем напретка и благородне будућности.

Тас преноси да је поновни избор Сију Ђинпингу честитао руски председник Владимир Путин.

"Одлука Свекинеског народног конгреса још један је доказ Вашег великог ауторитета, признање Ваших достигнућа у обезбеђивању динамичног друштвеног и економског развоја земље, заштите њених интереса у међународној арени", поручио је Путин.

број коментара 0 Пошаљи коментар