Ван Ромпиј председник ЕУ

Белгијски премијер Херман ван Ромпиј први је председник Савета ЕУ, а европска комесарка за трговину Кетрин Ештон шеф дипломатије Уније.

Шефови држава и влада Европске уније именовали су вечерас белгијског премијера Хермана ван Ромпија за председника Савета ЕУ, док је Британка Кетрин Ештон постављена за високог представника за спољну и безбедносну политику.

Консензус око ових именовања постигнут је, на неформалном самиту организованом због немогућности да се на други начин именују људи који ће обављати нове високе функције проистекле из Лисабонског споразума, пошто је Велика Британија одустала од инсистирања на томе да бивши премијер Тони Блер буде председник Савета ЕУ.

Главни квалитет ван Ромпија, који је узет у обзир приликом његовог избора за председника Савета ЕУ, јесте та што је успео да одржи крхку коалициону владу у Белгији пошто је постао премијер пре мање од годину дана и да вешто избалансира интересе фламанске и валонске националне заједнице.

Ештонова, која тренутно обавља функцију европског комесара за трговину, једва да је позната и у сопственој земљи и има јако мало искуства у спољној политици. Бароница Ештон, чланица Дома лордова у британском парламенту, биће и потпредседник Европске комисије.

Ештонова је поподне добила "зелено светло" и од председника Европске комисије Жозе Мануела Бароза за избор на тај положај.

Званичници на сусрету на врху ЕУ рекли су новинарима да је посебно тешко било да се у оправданост именовања Кетрин Ештон за "шефа дипломатије" ЕУ увери и италијански премијер Силвио Берлускони, који се снажно залагао да на тај положај дође бивши председник владе Италије Масимо Д'Алема.

"Савет је именовао Хермана ван Ромпија за првог председника Европског савета и ми му честитамо", рекао је британски премијер Гордон Браун новинарима после самита.

"Француски дипломата Пјер д`Буасје именован је за генералног секретара Европског савета", рекао је шведски премијер Фредрик Рајнфелд на конференцији за новинаре.

Председник, шеф дипломатије и генерални секретар Европског савета су три кључне функције у ЕУ према Лисабонском споразуму о преустројству Уније који треба да ступи на снагу 1. децембра.

Ромпај: Главно оруђе преговарање

Новоименовани председник Савета Европске уније Херман ван Ромпиј изјавио је да ће главно оруђе његовог рада у наредном периоду бити преговори и да ће своју функцију обављати консултујући се са свима с ким је потребно, трудећи се да задовољи интересе свих чланица ЕУ.

"Само је један профил могућ (за председника Савета ЕУ), профил дијалога јединства и акције. Као председник Савета слушаћу пажљиво свакога и трудићу се да свакоме изађем у сусрет", рекао је ван Ромпиј на конференцији за новинаре након самита.

Ван Ромпиј је нагласио да ће као главно оруђе у свом раду користити преговоре у којима, како је рекао, "не сме бити поражених" и додао да је за то потребно и да "институције морају радити на оптималан начин".

Нови председник неће имати никакву извршну улогу, нити овлашћења да доноси било какве одлуке и његов главни задатак ће бити да припрема редовне самите Уније и како пише у Лисабонском уговору, њихов рад чини ефикаснијим.

Британски лист "Индипендент" навео је да ће нови председник бити "главни портпарол Европске уније".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара