Сиријска војска поделила Гуту на два дела, достављање помоћи одложено

Снаге Башара ел Асада и савезничке милиције практично су поделиле на два дела предграђе Дамаска, Источну Гуту, при чему се снаге које напредују са истока спремају да се повежу с трупама на западном ободу енклаве, рекао је војни командант просиријских снага.

Преостали део територије Источне Гуте, који повезује северне и јужне делове енклаве, широк је само километар и у домету је ватре владиних снага.

У војном смислу, то значи да је та територија подељена на два дела, рекао је просиријски командант британској агенцији.

Неименовани командант је тиме потврдио наводе невладине организације са седиштем у Лондону, Сиријске опсерваторије за људска права, која је синоћ објавила да су трупе сиријске владе и савезничке милиције заузеле половину територије коју под контролом држе побуњеници у Источној Гути.

Представник побуњеника је, међутим, то порекао, преноси Ројтерс

Опсерваторија је навела да су сиријске трупе поделиле ту енклаву под опсадом на два дела, након што су заузеле насеље Беит Сава и околне фарме, чиме су допрле до обода места Мадеира и Хамуријех, пренео је АП.

Поделом те територије на два дела, јужни и северни, сиријска влада још је више притисла побуњенике и десетине хиљада цивила који су се нашли заглављени у тој зони, а којих, према проценама, има око 400.000 људи, закључила је америчка агенција.

У међувремену, Међународни комитет Црвеног крста (МКЦК) саопштио је да је одложен полазак хуманитарног конвоја који је требало да данас крене за Источну Гуту, наводи Ројтерс.

Један конвој са хуманитарном помоћи стигао је до обода Дамаска у понедељак, али није могао да у потпуности буде истоварен, док је владин званичник узео из тог конвоја већину медицинских потрепштина, наводи британска агенција.

Уједињене нације затражиле су од сиријске владе да данас поштује примирје и дозволи достављање хуманитарне помоћи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије