Путин: Завршено тестирање "Сармата", може да погоди било коју тачку на планети

Руски председник Владимир Путин је током годишњег обраћања Федералној скупштини саопштио да је Русија завршила тестирање нове хиперсоничне интерконтиненталне балистичке ракете "Сармат", која ће моћи да погоди било коју тачку на свету, јавља "Ројтерс".

Владимир Путин је у говору о стању нације изјавио да је Русија тестирала читав низ новог стратешког нуклеарног наоружања које противничка страна није у стању да пресретне.

Путин је навео да је Русија завршила тестирање нове хиперсоничне интерконтиненталне балистичке ракете руског назива "Сармат", коју на Западу зову "Сатана".

Она ће моћи да погоди било коју тачку на свету и биће веома тешко да је пресретне било који антиракетни систем, истакао је руски председник.

Поменуо је и подводне дронове велике брзине који имају интерконтинентални домет, нову хиперсоничну интерконтиненталну ракету "Авангард" која лети 20 пута брже од звука и "удара попут метеора", систем хиперсоничних ракета "Кинжал", као и ласерско оружје.

Ројтерс оцењује да је говор који је Путин одржао пред руском елитом у конференцијској сали у центру Москве био један од његових "најборбенијих" говора последњих година и да је рекао да ће напад на било којег савезника Москве бити виђен као напад на саму Русију и на тај напад ће бити одговорено.

Наводи се да је Путин рекао да Запад "није успео да спречи напредовање Русије".

"Сада морају да сагледају нову реалност и схвате да нисам блефирао говорећи све ово данас", рекао је Путин.

АП наводи да је руски лидер нагласио да је развој руског новог оружја каквог нема на Западу уследио као одговор на повлачење САД из хладноратовског споразума о забрани ракетних одбрана и америчке напоре у развоју система ракетне одбране.

Наводи се да је Путин рекао да су САД игнорисале жалбе Русије.

"Нико нас није слушао. Сада нас чујте", поручио је руски председник.

Путин је оценио да ће ново наоружање помоћи у обезбеђивању глобалне стабилности и ставити тачку на покушаје слабљења Русије.

Уверен је да ће показивање способности руских оружаних снага било ког "агресора спустити на земљу".

Истакао је да непријатељски кораци против Русије, као што је распоређивање противракетног система којим се НАТО приближава руским границама, постају неефикасни из војне перспективе и неразумно скупи са финансијске тачке гледишта.

"Све то на крају (постаје) бесмислено за оне који то иницирају и раде", рекао је руски председник.

Истакао је и да је војна операција Москве у Сирији показала повећану способност Русије у одбрани.

Такође, како би заштитила своје интересе, Русија је почела да ојачава своје војне, транспортне и научне инфраструктуре на Арктику, навео је руски председник.

"Преполовићемо сиромаштво до 2024. године"

Говорећи о стању нације, Путин је рекао да би Русија требало да преполови сиромаштво у наредних шест година.

"Морамо да решимо један од кључних задатака у деценији која долази – да осигурамо сигуран, дугорочни раст реалних прихода грађана, и за шест година, да смањимо барем на пола степен сиромаштва", истакао је Путин, пренела је агенција Тас.

Према руском председнику, цео систем социјалне помоћи треба да се заснива "на принципима праведности и циљања".

"Помоћ треба да буде обезбеђена за оне грађане и породице којима је она заиста неопходна", додао је Путин.

Разматра да издвоји 60 милијарди долара за спровођење демографских мера у Русији у наредних шест година.

То је, како је рекао, за 40 одсто више него у претходних шест година.

"Русија мора да постане светски центар за обраду и складиштење података", истакао је Путин.

Истиче да ће уз помоћ напредних комуникација отворити све могућности дигиталног света и додао да ће до 2024. године бити омогућен брз приступ интернету широм Русије, пренела је руска агенција.

На крају Путинове презентације, коју су на великом екрану пратили видео-прикази ракета о којима је говорио, руски посланици и друге уважене личности су устале и аплаудирале, а у позадини је интонирана химна Русије.

број коментара 28 Пошаљи коментар
(субота, 03. мар 2018, 01:05) - радован [нерегистровани]

мој стандард

Ви би волели да су оставили свој народ у Донбасу и Осетији на милост и немилост неонацистима. На жалост русофоба тако нешто више никад неће бити могуће. Медвед се усправио на задње ноге, а тада је најопаснији. Слава братској Русији!!!

(петак, 02. мар 2018, 13:53) - Alfonzije [нерегистровани]

Vaš standard

mi nije poznat ali znam kako ni Ukrajina ni Gruzija nisu napale Rusiju... Pametnom dovoljno!

(петак, 02. мар 2018, 12:49) - радован [нерегистровани]

стандард

ре:а о стандарду грађана касније@Председник Путин је у овом обраћању прво говорио о економским приоритетима и о стандарду грађана, али западу је битно да из контекста извуче само оно што их ,,жуља". Видим и по овдашњим коментарима да многи од нас нису обавештени о томе. Руска војна доктрина је искључиво одбрамбена и сигурно никог неће прва напасти, што се не може рећи за ,,демократски запад". Слава Русији, слава Србији!!!

(петак, 02. мар 2018, 12:11) - глас разума [нерегистровани]

Ко је требао разумео је све...

Најзад је председник Путин проговорио језиком који разумеју, они који треба да га разумеју.А све оне који критикују сад навелико руски ангажман у овом свету ракетних технологија, бих желео да подсетим, да вам ја џаба сваки систем и свака економија, ако се све то не може заштити моћним оружаним арсеналом који ће одвратити све канџе мрачних сила које видимо и осећамо да посежу за свиме, мислећи да је све само њихово.Запад увек мора бити држан у шаху из Москве, јер само то обезбеђује мир и могућност за просперитет у свету.Људи на западу морају стално бити свесни и знати да ће при сваком "паљењу" Русије у истој ватри ако не и још горој, горети и њихове земље и територије...дакле укратко прошла су једном за свагда она времена у којима је могло да се Русија не пита!Мене лично су ове вести из Москве веома обрадовале.

(петак, 02. мар 2018, 10:31) - Црногорац [нерегистровани]

Путин: Завршено тестирање "Сармата", може да погоди било коју тачку на планети

Ово је најбоља балистичко - космичка ракета на свијету народе мој! Машала! Ни да' Бог да је Путин испали неђе. Не би било више те државе, агресора на мапи Свијета.

(петак, 02. мар 2018, 10:31) - nikola anonymous [нерегистровани]

A o standardu građana .. kasnije

Ne znam koga ovo može da raduje?

(петак, 02. мар 2018, 10:19) - anonymous [нерегистровани]

Ocigledno

..nisi dobro procitao i razumeo Putina.

(петак, 02. мар 2018, 07:43) - anonymous [нерегистровани]

Imamo budućnist, ali kakvu?

Mi, pogotovo mi. Na dve stolice, ni tamo ni ovamo, moramo paziti na svaki korak, trči amo, trči tamo, stres, nepovjerenje i jedni i drugih, narod se deli...
Na kraju može ipak da bude ukrajinski scenario...
Pazite!

(петак, 02. мар 2018, 01:26) - Petar [нерегистровани]

Sreća

Sreća je što Rusi imaju takvo oružje. Da to kojim slučajem imaju Amerikanci ili Englezi, zna se da bi ga upotrebili za još veće porobljavanje Sveta. Jer nikda kroz istoriju nisu činili čovečanstvu dobro.

(четвртак, 01. мар 2018, 22:54) - anonymous [нерегистровани]

Imamo buducnost ....

,bez zezanja ,razumeli smo poruku" SADa moraju da shvate realnost i uvide da nisam blefirao sa ovim ...zivio ti ovoj civilizaciji ,bice mirnije sigurno