Прво признање "операције чишћења" мањине Рохинџа

Безбедносне снаге Мјанмара и мештани једног села будистичке вероисповести убили су десет Рохинџа муслимана чија су тела откривена у масовној гробници у држави Ракајн, саопштила је војска Мјанмара.

Саопштење је објављено на Фејсбук страници врховне команде и у њему се наводи да су тела откривена у гробници припадала Рохинџама који су претили будистичким селима, као и да су убијени у одмазди, преноси АП.

Тела су пронађена у децембру у масовној гробници недалеко од гробља у селу Ин Дин.

"Тачно је да су сељани и безбедносне снаге признали да су убили десет Бенгали терориста. Војска ће преузети одговорност за оне који су одговорни за убијање и који су прекршили споразум. Овај инцидент се догодио јер су терористи претили и провоцирали мештане будистичке вероисповести", наводи се у саопштењу.

То признање је прво од почетка "операције чишћења" против мањине Рохинџа у августу, током које је 650.000 припадника те мањине побегло у суседни Бангладеш, а што су УН назвале етничким чишћењем.

Влада Мјанмара, у којем је већина становништва будистичке вере, одбија да призна Рохинџе као мањину, иако живе у тој земљи генерацијама, наводи АП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се