Грчка, Ердоган стигао у џамију, протест на градском тргу

Драконске безбедносне мере у Комотинију уочи посете Реџепа Тајипа Ердогана џамији. Демонстранти који негодују због посете турског председника окупили су се на градском тргу.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган, другог дана посете Грчкој, која је започела бурно, посетио је североисточни део те земље.

Авион председника Турске слетео је у Александруполис, након чега је Ердоган наставио аутомобилом ка Комотинију, где је стотине људи окупљених код џамије чекало његов долазак и узвикивало његово име када је стизао.

АП наводи да су безбедносне мере у Комотинију уочи Ердоганове посете биле драконске, пошто су путеви блокирани, пуно је полиције у граду над којим кружи полицијски хеликоптер.

Наводи се да се око 100 демонстраната против Ердогана окупило на градском тргу.

"Ердоган је непожељан (у Комотинију) и ми изражавамо јавно осећање становника овог региона", рекао је представник локалних организација оријентисаних против Ердогана, Костас Караискос.

АП наводи да ће грчки званичници пажљиво мотрити шта би Ердоган могао да изјави у вези са муслиманском мањином, која је била једно од спорних питања која су изазивала поделе између две државе које су НАТО савезнице и суседи.

Агенција подсећа да је Ердоган јуче узнемирио грчке домаћине казавши да споразум из 1923, којим су утврђене границе модерне Турске, треба "освежити", као и статус мањина.

број коментара 0 Пошаљи коментар