Трамп довео у питање споразум са Техераном, ЕУ не одустаје

Амерички председник Доналд Трамп, упркос најавама, није у потпуности одбацио споразум са Техераном од пре две године, налажући Конгресу да пронађе бољи начин за решавање овог проблема. Европска унија подсетила Трампа да се не ради о унутрашњем питању САД, већ о резолуцију Савета безбедности УН. Последице Трамповог потеза још увек нејасне.

Трамп је запретио да ће, ипак, опозвати амерички пристанак на овај споразум, уколико Конгрес и савезници САД не промене одредбе договора са Техераном.

Шефица ЕУ за безбедност и спољну политику Фредерика Могерини одмах је одбацила Трампов захтев, наводећи да се споразум примењује.

"Споразум није унутрашње питање САД већ је реч о резолуцији Савета безбедности УН. ЕУ ће наставити да га у потпуности подржава", написала је Фредерика Могерини на Твитеру. "Тај споразум функционише и спречава ту земљу да развија нуклеарно наоружање", рекла је Могерини.

Говорећи о споразуму из 2001. године, којим се Техеран обавезао да учини свој нуклеарни програм потпуно транспарентним а да заузврат међународна заједница укине санкције, Трамп је навео да Иран има историју помагања терористима, посебно групама чије су акције усмерене против САД.

Трамп је, такође, рекао и да је споразум са Техераном "један од најгорих у историји", као и да је овим споразумом тек привремено успорен ирански нуклеарни програм.

"На основу свега тога, објављујем да не могу и нећу да потврдим овај споразум", рекао је Трамп.

Последице оваквог Трамповог потеза још нису јасне, пре свега јер су остале потписнице споразума: ЕУ, Русија, Кина и Иран још раније саопштили да нови преговори једноставно нису могући.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара