Велики протест у Барселони, демонстранти блокирали град

Око 700.000 људи изашло је на улице Барселоне како би протестовало против полицијског насиља током забрањеног референдума о независности Каталоније. Широм Каталоније блокирани су ауто-путеви а школе затворене. Цео град је у застоју због генералног штрајка.

"Напоље, окупационе снаге" и "Улице ће увек бити наше" узвикивали су учесници протеста, који су се окупили у центру каталонске престонице у време када је та шпанска покрајина ступила у генерални штрајк, а изнад њих надлетали су полицијски хеликоптери, јавља АФП.

Разлог окупљања на централном тргу у Барселони су насилне акције полиције, која је покушала да спречи референдум о независности те шпанске покрајине.

Како јавља извештач РТС-а, демонстранати носе заставе Каталоније. Трубе тражећи да, између осталог, они који су на послу обуставе рад и придруже се протесту.

На демонстрацијама учествује више од 40 синдиката и удружења. Не ради јавни превоз, а школе, клинике и музеји су затворени.

Највише окупљених има око седишта централне шпанске полиције у Барселони, где се налазе хиљаде демонстраната који траже оставку шпанског премијера Маријана Рахоја.

Демонстранти нису насилни, али је ипак постављена заштитна ограда а прилаз згради чува покрајинска полиција. 

Улази у поједине владине канцеларије су блокирани групама демонстраната.

Лист Паис пише да су чланови Одбора за одбрану референдума каталонске Републиканско-левичарске странке у улици Сант Антони поставили барикаде у виду гласачких кутија.

"Ово су наше барикаде", објавила је та странка на Твитеру.

Током дана није било инцидената, а томе је, како јавља извештач РТС-а, можда допринела одлука да полиција - која је реаговала током референдума - остане на крузерима на којима је смештена. 

Каталонци захтевају повлачење националне полиције, а јутрос је 150 припадника националне гарде натерано да напусти хотел.

Метро станице у Барселони, уобичајено пуне људи, су пусте, заштитне ограде блокирају саобраћај на авенији Гран Вија, једној од главних у граду.

Пијаца Бокерија у Барселони је готово празна. 

Истовремено, широм Каталоније ауто-путеви су блокирани, школе затворене, а рад је великим делом обустављен због заједничког штрајка радника и студената, наводи АП.

Протестовали су и лучки радници испред регионалног седишта владајуће шпанске Народне партије, док су ватрогасци најавили протест испред регионалне канцеларије Министарства унутрашњих послова у Барселони.

Демонстрације су одржане и испред школа које су коришћене као биралишта, на којима је полиција применила силу како би покушала да спречи да се одржи гласање на референдуму у недељу.

Како наводи Ројтерс, на другим местима, међутим, одговор на позив на генерални штрајк био је неравномеран, пошто су неке радње, самопослуге и кафеи отворени.

Две највеће шпанске синдикалне централе, УГТ и ЧОО, саопштиле су раније да неће учествовати у генералном штрајку.

Ови синдикати су позвали на дијалог између каталонских власти и централне владе, уз критику упућену једнима због позива на независност, а другима због прекомерне примене полицијске силе.

"УГТ и ЧОО јасно дају на знање да не подржавају ту позицију, односно ту политичку стратегију. Ми не позивамо на генерални штрајк 3. октобра", наведено је у саопштењу.

Градоначелница Барселона Ада Колау, која није присталица независности Каталоније, али је била за одржавање референдума, осудила је одлуку Рахоја да размести безбедносне снаге у Каталонији као "изузетно неодговорну".

Шпанска влада је саопштила да је посвећена тражењу заједничког одговора са другим политичким странкама на "изазов независности" Каталоније.

На састанцима са лидерима социјалиста и партије Грађани, шпански премијер Маријано Рахој исказао је спремност да проучи предлоге других странака о одговору на каталонско питање.

Шпански премијер је захвалан европским лидерима на подршци уставном поретку, а министар правде Шпаније каже да снаге реда и безбедности увек делују у складу са законом.

Министар правде Шпаније Рафаел Катала рекао је да ће Мадрид користити снагу закона и све механизме које му даје Устав.

"Најважније је да се гарантује владавина права у Шпанији и да се закони спроводе. Ако неко хоће да прогласи независност дела територије, а нема право да то учини, онда морамо да предузмемо оно што нам закон омогућава да бисмо то спречили", рекао је Катала.

Према подацима каталонског Министарства здравља, 893 особе су повређене током референдума у недељу, када је полиција извлачила грађане с бирачких места и користила гумене метке у сукобима с људима који су желели да гласају.

Европски парламент одржаће сутра специјалну дебату о забрањеном референдуму о независности Каталоније, током којег је дошло до сукоба грађана и полиције.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво