Референдум у Каталонији

Упркос противљењу званичног Мадрида, гласање на референдуму о независности Каталоније почело је на великом броју бирачких места. Полиција покушава да спречи гласање, а забележени су и први инциденти, јавља специјални извештач РТС-а из Барселоне.

Лист "Ел Паис" је јавио да је национална полиција Шпаније затворила око пет биралишта и запленила гласачки материјал на већем броју локација.

На појединим местима, како се наводи, забележени су инциденти са полицијом, а људи који су од раног јутра чекали у редовима испред биралишта, узвикују "Ми смо народ мира".

Каталонска влада саопштaва да, пошто је већи део бирачког материјала заплењен, гласачи могу да искористе бирачки листић који су сами одштампали код куће, преноси Ројтерс. Агенције у међувремену јављају да су нови гласачки листићи стигли на бирачка места.

Шпанска полиција за разбијање демонстрација распоређује полицијаце у Барселони а хеликоптери надлећу град. У школама у којима се гласа нема интернета па грађани међусобно размењују вај-фај, јавља специјални извештач РТС-а.

Каталонски лидер Карлес Пуџдемон гласао је на референдуму о независности Каталоније, јавио је "Ел Паис".

Медији су претходно пренели да су припадници шпанске специјалне полиције упали на биралиште где је било најављено да ће он гласати у граду Хирони, преноси АФП.

Снимци показују како полицајци са оружјем и шлемовима ломе стакло на улазним вратима и улазе у спортски центар који каталонске власти намениле за гласање.

Према информацији коју преноси "Ел Паис", једна старија жена је повређена на биралишту у једној школи у Барселони. 

Прве процене о излазности бирача на забрањеном референдуму биће изнете пре поднева, саопштила је каталонска влада.

Влада Маријана Рахоја је претходних дана најављивала да ће учинити све да до референдума не дође, док је каталонски лидер Карлес Пудџемон поручио да ће он и његове присталице гласати на референдуму упркос противљењу Мадрида.

Каталонски парламент је раније донео одлуку да ће референдум о независности бити обавезујући и са простом већином без обзира на излазност бирача.

Закон који су регионалне власти изгласале је, међутим, супротан уставу који захтева двотрећинску већину за било коју промену у статусу Каталоније, тако да је Уставни суд суспендовао одлуку регионалних власти.

Влада Шпаније се уз процедуралне замерке и начелно противи одржавању овог референдума истичући како шпански устав из 1978. године не дозвољава гласање о независности било којег дела земље.

Са друге стране, каталонске власти се позивају на право народа на самоопредељење.

У Каталонији је 2014. одржан необавезујући референдум, на коме се изјаснило 2,3 милиона људи. Право гласа тада је имало око 5,4 милиона Каталонаца. Велика већина изашлих, 80,8 одсто, изјаснило се за независност.

Каталонија је, иначе, богат регион на североистоку Шпаније који обезбеђује петину бруто домаћег производа те земље.

Каталонија, у којој живи 7,5 милиона људи, има свој специфичан језик и културу. Власти имају велики степен аутономије, али Каталонци нису препознати као посебна нација у уставу.

Последњих пет година због тешке економске ситуације расте притисак за одржавање референдума.

Против референдума су се изјаснили и бројни европски званичници.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије