Референдум о независности ирачког Курдистана

У провинцијама ирачког Курдистана и на спорним територијама на које полажу право и Багдад и курдске власти одржан референдум о независности. Велики број становника Курдистана изашао је на референдум, игноришући притисак Багдада, претње из Турске и Ирана. Ирачка војска заједно са турском армијом, започела је "велике маневре" на заједничкој граници двеју земаља. Гутерес забринут због референдума.

Одзив гласача на данашњем референдуму у Курдистану био је 78 одсто, а коначни резултати гласања очекују се у року од 72 сата, објавила је курдска телевизија.

Око 5,2 милиона бирача у Курдистану изјашњава се о предлогу да тај аутономни регион на северу Ирака, као и друге курдске области, постану независна држава, преноси Ројтерс.

"Да ли желите да регион Курдистана и курдистанске области ван региона (Курдистана) постане независна држава?", гласи је питање о коме су се гласачи изјашњавали.

Како се наводи, велики број становника Курдистана изашао је на референдум, игноришући притисак Багдада, претње из Турске и Ирана, као и упозорења међународне заједнице да би гласање могло да изазове већи регионални конфликт.

Према очекивањима, гласање које су организовали курдски лидери, могло би да донесе велико "да" за независност, али није обавезујуће.

Референдум је одржан упркос противљењу Багдада и међународне заједнице.

Премијер курдског региона на северу Ирака Нечирван Барзани изјавио је да референдум не значи "прекрајање граница" и неће резултирати моменталним отцепљењем.

Барзани је, на конференцији за новинаре у Ербилу – главном граду Курдистана – истакао да, чак и ако резултат данашњег гласања буде позитиван, тај ће регион мирним путем решити своје спорове са Багдадом, преноси АП.

У међувремену, ирачка војска започела је, заједно са турском армијом, "велике маневре" на заједничкој граници двеју земаља, саопштило је Министарство одбране Ирака.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган запретио је војном интервенцијом у Ираку као одговор на одржавање референдума ирачких Курда о независности. Ердоган и Путин телефоном разговарали о референдуму. 

Франс прес наводи да су спорне области у нафтом богатој провинцији Киркуку, као и поједини делове провинција Ниневех, Дијала и Салахедин.

Ирак је већински шиитски али има бројне мањине међу којима су сунити, Туркмени и Курди.

Курди су доминантно становништво на југоистоку Турске, северу Сирије, северу Ирака и северозападу Ирана. Те четири области чине регион Курдистана. Ирачки део Курдистана, на северу, има аутономију од 1991.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије