Mej: Британија се у ЕУ никада није осећала "као код куће"

У Европској унији Велика Британија се никада није у потпуности осећала "као код куће", истиче британска премијерка Тереза Меј. Предлаже "прелазни период" у трајању од око две године, након формалног иступања Британије из Уније у марту 2019. године.

"Можда због наше историје и географије, Европску унију никада нисмо осећали као саставни део наше националне приче, за разлику од толико много примера другде у Европи. То је ствар избора", рекла је Тереза Меј у говору о будућим односима Британије са ЕУ који је одржала у Фиренци, преноси Ројтерс.

Британска премијерка је навела да би прелазни период у којем би Британија остала у Унији током ограниченог али дефинисаног веременског периода пружио извесност за пословање и помогао у предупређивању проблема током транзиције након Брегзита, наводи АП.

Меј је наговестила и да ће Британија платити "рачун за Брегзит", навевши да ће њена земља "испунити обавезе". Такође, позвала је Британију и ЕУ да постигну "креативне" нове економске односе који неће бити засновани ни на каквом садашњем трговинском моделу.

Напоменула је да Британија током преговора о Брегзиту неће тражити чланство на јединственом тржишту ЕУ, нити споразум о слободној трговини у канадском стилу.

Тереза Меј је истакла да су преговори о Брегзиту тешки, али да је после досадашње три рунде постигнут "конкретан напредак", како је навела, захваљујући професионализму преговарача. Истовремено је навела да је успех преговора "у обостраном интересу", преноси АФП.

Додала је и да ће права грађана држава чланица ЕУ у Британији после иступања те земље из Уније бити загарантована британским законом и изразила жељу да британски судови узму у обзир одлуке Европског суда правде када одлучују о правима грађана ЕУ који живе у Британији.

"Наша посвећеност одбрани и унапређењу наших заједничких вредности остаје нетакнута. Наша решеност у одбрани стабилности, безбедности и просперитета наших европских суседа и пријатеља остаје непоколебљива", поручила је Мејова, наводи Ројтерс.

Мејова је признала да дубоко "удруживање суверенитета" као кључна карактеристика ЕУ омогућује дубоку сарадњу без преседана која доноси користи, али је напоменула да то такође значи да, када су земље у мањини, морају понекад да прихвате одлуке које не желе.

Истакла је да са оптимизмом гледа на иступање своје земље из Европске уније, "у новом и критичном периоду историје Уједињеног Краљевства са тим блоком".

"Британски народ је одлучио да напусти ЕУ и буде земља која слободно тргује на глобалном нивоу, кадра да исцрта сопствени пут у свету. За многе је ово узбудљив период пун обећања, док је за друге забрињавајући. Ја напред гледам са оптимизмом", истакла је премијерка.

Меј је данас у Фиренци изнела своју визију о будућим односима са Европском унијом, у говору за који се нада да ће поспешити преговоре о разлазу Британије са тим блоком.

Њеном излагању присуствовали су високи британски званичници, међу којима су министар спољних послова Борис Џонсон, канцелар Филип Хамонд и министар за Брегзит Дејвид Дејвис, али не и лидери 27 држава чланица ЕУ, примећује АП.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара