Блер јачи од Милибанда

Британски премијер Гордон Браун одлучио је да једини кандидат за нове функције у Европској унији буде некадашњи шеф владе Тони Блер. Тиме је ставио тачку на бројне спекулације о активностима шефа дипломатије Дејвида Милибанда у круговима ЕУ.

Бивши премијер Тони Блер једини је британски кандидат за нове функције у Европској унији, предвиђене Лисабонским уговором. Блер ће се кандидовати за председника ЕУ, саопштио је британски премијер Гордон Браун.

Браун је први пут званично рекао да се више ниједан Британац неће кандидовати за нове функције у ЕУ и демантовао информацију да британски министар спољњих послова Дејвид Милибанд намерава да се кандидује за првог шефа дипломатије ЕУ.

Аналитичари наводе да Блер нема шанси да буде изабран за председника Уније јер би изгубио подршку осталих чланица Уније.

У многим државама кандидатура Блера изазива незадовољство, а у главне разлоге убраја се његова одлука да у време кад је био шеф владе заједно са САД уђе у рат против Ирака под лажним изговором да Багдад поседује оружје за масовно уништење.

Разлог је и одбијање Британије да се укључи у еврозону и шенгенску зону Уније. Блеру не иде у прилог ни то што представља једну од највећих европских држава, чији је утицај у ЕУ веома велики, па су због тога оправдана страховања малих чланица да ће пасти под доминацију великих држава попут Британије.

Милибанд вољан да напусти британску политику

Са друге стране, тврдње британског премијера збунила је чињеница да се актуелни шеф дипломатије Дејвид Милибанд све више окреће "европској политици".

Медији наводе да је Милибанд дао јасан сигнал да је вољан да напусти британску политику када је пре неколико дана, у последњем тренутку стигао на самит лидера Уније у Берлину на којем се расправљало о будућим кандидатима за нове функције.

Након састанка се спекулисало о томе да би Милибанд могао да буде именован за првог шефа дипломатије Уније, међутим, о томе нико није желео да говори, па ни сам Милибанд.

Лисабонским уговором предвиђено је да ротирајуће председавање Европском унијом замени функција председника чији би мандат био две и по године. Такође, Уговором се уводи и функција шефа дипломатије која би уредила однос досадашњег високог представника за спољну политику и безбедност и комесара за спољну политику.   

Европске дипломате сматрају да белгијски премијер Херман ван Ромпеј има веће шансе да победи у трци за председника ЕУ него Блер.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(среда, 11. нов 2009, 16:19) - anonymous [нерегистровани]

los plasman

Izmedju blera i milibanda je mrtva trka! Jedan ima podrsku iznutra(UK), a drugi spolja(EU)! rezultat, izgubili su ovu izbornu utakmicu!

(среда, 11. нов 2009, 12:31) - anonymous [нерегистровани]

Bler

Kad vec nisu uspeli da sprece evropski ustav, Bler ce pokusati da kontrolise evropu za Englesko-Americke interese,Evropska ekonomija jaca i time je prevelika konkurencija Amerima cija ekonomija je pred kolapsom.

(среда, 11. нов 2009, 12:20) - anonymous [нерегистровани]

Bler

Naravno da ce biti predsednik,mislim gospodin Bler pa jos i mason, i da ne bude sta god pozeli...gde to ima jos.

(уторак, 10. нов 2009, 20:04) - anonymous [нерегистровани]

UK

pripada, ali i ne pripada na drugi nacin. Istorijski, kulturno nasledje Velike Britanije je neizmerno i evropa ne bi bila ovo sto danas jeste da nije bilo britanske politicke doktrine. Sa druge strane, ono sto britanija danas jeste, ne lici na ono sto je nekada bila, makar ne u pogledu spoljne i ekonomske politike

(уторак, 10. нов 2009, 20:03) - anonymous [нерегистровани]

friend of Europe

upropastio je Britansku economiju,sad ce i na Evropu,ako mu se ukaze sanca

(уторак, 10. нов 2009, 20:00) - anonymous [нерегистровани]

bler

Samo kad njima odgovara!

(уторак, 10. нов 2009, 19:53) - anonymous [нерегистровани]

U svakoj corbi mirodjija

Licimeran Bler svakako nece raditi za dobro Evrope zato ga niko nece ni podrzati.Njemu nije mesto u politici vise.Narodu treba neko sa novim strategijama,i neko sa integritetom.Culi smo mi pre to a i nagledali smo se mnogo ruznih slika u poslednjih deset godina.Na zalost, ne produ vesti,da nije nijedan Britanski mlad zivot tragicno presecen.Avganistan,Iraq i ostale zemlje gde su pipci pusteni.Blerova misljenja Evropi nisu potrebna jer ona ne donose nista dobro.

(уторак, 10. нов 2009, 19:28) - anonymous [нерегистровани]

Bler

Engleska uopste ne pripada Evropi.

(уторак, 10. нов 2009, 18:52) - anonymous [нерегистровани]

bad choice for Europe

Ja sam mislila da ce se on kandidovati za predsednika USA.!
England,2009