Расте број гладних у свету, сваки десети човек без оброка

У најновијем извештају Уједињених нација се наводи да расте број гладних у свету. Тренутно је без хране 815 милиона људи, што је 11 одсто светске популације. На то утичу сукоби широм света али и климатске промене.

Забрињава податак да је сваки десети становник планете гладан. На основу података из прошле године, а у поређењу са новим, то је повећање од 38 милиона.

Разлози што је гладних више у овој него у претходној години су ширење сукоба и климатске промене.

Од 815 милиона гладних, у земљама у развоју живи око 98 одсто. Сваког дана, због глади и неухрањености, умре око 20.000 људи.

На основу извештаја који су припремили Светски програм за храну и пољопривреду, Међународни фонд за развој пољопривреде, Уницеф и Светска здравствена организација, изводи се закључак да до 2030. године, глад неће бити искорењена.

"Ове бројке су у директној вези са повећањем сукоба широм света. Осим места где су конфликти, харају поплаве и суше. Несигурност се погоршала, посебно у неким деловима подсахарске Африке, југоисточне Азије и западне Азије", рекао је Стивен Дижарик, портпарол Уједињених нација.

Највише гладних је у североисточној Нигерији, јужном Судану и Јемену.

Примера ради, у Сомалији деценијама трају сукоби комбиновани са екстремним климатским догађајима. Око 80 одсто становника те земље нема хране а хуманитарна ситуација је на ивици катастрофе.

У Демократској Републици Конго, седам милиона људи суочава се са глађу због пораста насиља и расељавања а то је 30 одсто више у односу на 2016. годину.

Због недостатка хране, појављују се и бројне болести. Једна од њих је неухрањеност која угрожава здравље милиона деце широм света.

На другој страни, у свету је довољно хране за све, али се годишње баци 1,3 милијарде тона хране. Само у Америци годишње се баци око 220 милиона тона хране вредне око 50 милијарди долара. Поставља се питање: Зашто свет и Уједињене нације не могу да тоне бачене хране пребаце у подсахарску Африку и друге "гладне" регионе.

Око 200.000 људи окупило се на Тргу Конкорд у Паризу, на концерту солидарности с најсиромашнијима на којем су учествовали бројни музичари и представници цивилног друштва.

"Сви заслужујемо да живимо, а не да преживљавамо", рекла је представница жртава глобалног загревања Хинду Умара из Чада.

Остали аутори: Небојша Котлајић
број коментара 9 Пошаљи коментар
(понедељак, 18. сеп 2017, 18:55) - anonymous [нерегистровани]

Zalosno

Ali isto da kazem, ako nemaju hljeba...zasto prave petoro djece?

Mi u Srbiji se malo radjamo jer kao nema se... a tek oni nemaju sta jesti a radjaju koda imaju farmu 300 ovaca

(понедељак, 18. сеп 2017, 10:53) - Кувар [нерегистровани]

"Овдје нема коментара"

Нико у Србији по овом питању не треба да се осећа прозваним. Ми имамо наше гладне да нахранимо, ово је домаћи задатак за Запад. Глад и страх од глади узрокују миграције људи, а гладни хрле тамо где се највише баца.

(понедељак, 18. сеп 2017, 10:33) - anonymous [нерегистровани]

E boze

A ko pravi sukobe u svetu?( policajac) nece da igraju kako gospoda sviraju.

(понедељак, 18. сеп 2017, 10:28) - anonymous [нерегистровани]

Kosta

Jedino resenje jeste da oni sami sebi proizvode hranu i kraj. Citao sam o svim ovim zemljama i sve imaju dovoljno plodne zemlje, ostale price o nekim viskovima hrane su bajke.
Rad je spa.

(понедељак, 18. сеп 2017, 09:58) - anonymous [нерегистровани]

čudno

Veoma je čudno to da tamo gde je najviše gladnih natalitet prosto divlja. Uporedite statističke podatke o broju stanovništva u poslednjih 20-30 godina u tim krajevima i primetićete neverovatan rast populacije. Recimo u Etiopiji - 1990. godine je bilo oko 50.000 stanovnika, a danas ih ima preko 100.000. 

(понедељак, 18. сеп 2017, 09:33) - anonymous [нерегистровани]

Adg

20.000 ljudi umre svakog dana zbog gladi, strasno.

(понедељак, 18. сеп 2017, 09:13) - anonymous [нерегистровани]

Pod hitno poslati hranu

Pod hitno treba poslati hranu u sva područja gde se nalaze gladni ljudi. To treba da učine sve zemlje, bilo male ili velike, kako preko nadležnih međunarodnih organizacija tako i samostalno, samo da se što pre pošalje hrana, kako deca, stari i mladi, na očigled celog sveta ne bi umirali od gladi.

(понедељак, 18. сеп 2017, 09:02) - Nenad [нерегистровани]

problem

Problem je što u nekim državama ima daleko više populacije od njihovog kapaciteta za proizvodnju hrane, onda hrana mora masovno da se uvozi i država upada u finansijsku pa potom i u društvenu krizu i moguće unutrašnje sukobe.

(понедељак, 18. сеп 2017, 08:53) - anonymous [нерегистровани]

Ovdje nula komentara

Kad je prica o kakvoj nebitnoj stvari, brdo komentara. Ovdje se svi pravimo da je to na nekoj drugoj planeti. Nije ni cudo sto smo ovdje dospjeli.