Пјонгјанг показује да је нуклеарна сила, САД и савезници то тешко прихватају

Страхови због кризе на Корејском полуострву јесу оправдани јер би свака једнострана акција у правцу војног решења могла да доведе до небројених жртава и материјалног разарања, као и до поремећаја распореда снага у том делу света, каже за РТС професорка Факултета политичких наука Драгана Митровић.

Драгана Митровић је, гостујући у Дневнику РТС-а, указала да се у том делу света налазе неке економски, војно и политички најважније државе које имају различите ставове.

"Али ми се чини да су ипак сви опредељени за мирни пут и пут преговора, који води до трајног решења", рекла је Митровићева.

Као је навела, изгледа да се сви плаше да би унутрашњи проблеми у САД могли да наведу америчког председника да посегне за тзв. лаким решењем, "које у овом случају није лако".

Драгана Митровић каже да Северна Кореја показује да је постала нуклеарна сила и жели да буде призната као таква.

"То је порука коју САД и савезници тешко прихватају јер су негирали реално стање на Корејском полуострву последњих двадесетак година", каже Митровићева.

Указује да Русија и Кина нису сагласне са даљим санкцијама према Пјонгјангу јер су оне већ оштре и погодиле су Северну Кореју.

То што амерички председник Доналд Трамп помиње да би све земље које тргују са Северном Корејом могле да се нађу под америчким санкцијама, професорка Митровић сматра апсурдним јер би се на тај начин под санкцијама нашли Јапан и Кина, што би отворило нови фронт супротстављања.

Професорка ФПН-а истиче да Русија сматра да би даља изолација Северне Кореје представљала "гурање на ивицу амбиса" а у том случају потези очајника постају нежељени и лоши.

Коментаришући улогу Кине, Митровићева је рекла да Пекинг годинама трпи притиске западних сарадника јер је највећи давалац хуманитарне помоћи Северној Кореји и огроман проценат севернокорејске трговинске размене се одвија са Кином.

Међутим, како каже, Ким Џонг Ун за разлику од оца и деде не верује нарочито кинеским лидерима и жели да се осамостали. Због тога је утицај Пекинга скроман, иако га има, а Митровићева сматра да је за Кину то постало велики баласт јер не може да контролише севернокорејски режим.

Говорећи о 9. септембру, националном празнику у Северној Кореји, Митровићева каже да не можемо знати шта ће се догодити, али додаје да се може очекивати лансирање неке ракете.

"Због запаљиве ситуације, стрепимо од тог датума, али кључно је да актери покажу уздржаност јер су преговори пут за решење кризе", каже Драгана Митровић.

Закључује да ће исход бити даље наоружавање јер Јапан набавља нови систем одбране, а САД ће ту проћи као добар трговац. Такође, Јужна Кореја, која је под притиском Кине зауставила размештање система ТХААД, сада ће то наставити и због тога се трка у наоружању у том делу света наставља.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво