Земљотреси у Северној Кореји, Пјонгјанг тврди да је тестирао хидрогенску бомбу

Северна Кореја је саопштила да је тестирала хидрогенску бомбу намењену за интерконтиненталну балистичку ракету. Забележена су два земљотреса на готово идентичним локацијама. Осуде стижу из Пекинга и Москве. Вашингтон и Сеул су на вези.

Неколико сати после два потреса изазвана нуклеарном детонацијом, Северна Кореја је саопштила да је тестирала хидрогенску бомбу.

Пјонгјанг је навео да је тестирао хидрогенску бомбу намењену за интерконтиненталну балистичку ракету, објавила је државна телевизија наводећи да је реч о великом успеху.

"Тест унапређене хидрогенске бомбе за интерконтиненталну балистичку ракету изведен је ради потврде прецизности и кредибилитета наше моћне технологије. Перфектан успех у тестирању доказује да су операције са нуклеарним бојевим главама у потпуности загарантоване, као и да је производња нуклеарног оружја на високом нивоу. Данашња проба је корак ка крајњем циљу – а то је комплетирање државних нуклеарних снага", навели су на државној телевизији.

Севернокорејска агенција КЦНА саопштила је јуче да је лидер те земље Ким Џонг Ун прегледао ту хидрогенску бомбу, пренео је Ројтерс.

Снага хидрогенске бомбе може да износи више стотина килотона и бомба се може детонирати на високим надморским висинама, са сопствено произведеним компонентама што омогућава земљи да изради колико год нуклеарног оружја жели, тврди КЦНА.

Амерички геолошки завод саопштио је претходно да је регистровао потрес јачине 6,3 јединице Рихтера на 55 километара северозападно од Кимчаека.

Кинеска агенција за земљотресе саопштила је да је затим регистровала још један потрес у Северној Кореји магнитуде 4,6 јединица Рихтера.

У саопштењу на сајту администрације наводи се да је други потрес, дубине на нула километара, уследио само осам минута после првог који је, како се наводи "сумњива експлозија", преноси Ројтерс. Координате два земљотреса су скоро идентичне, наводе кинески стручњаци.

Министар спољних послова Јапана Таро Коно саопштио је новинарима да је влада Јапана сигурна да је Сервена Кореја спровела шести нуклеарни тест.

Како наводи агенција Ројтерс, Јапанска метеоролошка агенција саопштила је да је потрес у Северној Кореји био најмање десет пута јачи од претходних тестова.

Осуде из Пекинга и Москве, Сеул и Вашингтон на вези

Кинеско министарство спољних послова затражило је од Северне Кореје да обустави своје, како се наводи, "погрешне" акције.

Министарство наводи у саопштењу на свом сајту да се Кина жестоко противи и снажно осуђује акције Северне Кореје, преноси Ројтерс. Пекинг такође позива Пјонгјанг да поштује резолуције Савета безбедности Уједињених нација.

И Русија је осудила Северну Кореју истовремено апелујући на све актере да остану уздржани и врате се дијалогу.

"Позивамо све заинтересоване стране да се одмах врате дијалогу и преговорима као једином могућем начину за решавање проблема Корејског полуострва", саопштило је министарство спољних послова Русије.

Јапан, који је први саопштио да је Северна Кореја извела до сада најјачу нуклеарну пробу, осуђује, како тврди, неопростиви потез Пјонгјанга који крши резолуције Савета безбедности Уједињених нација.

"Заједно са Вашингтоном и Сеулом захтевамо хитан састанак Савета безбедности. Очигледно је да Северна Кореја нема намеру да започне дијалог и зато ћемо тражити нову резолуцију која подразумева додатне санкције Пјонгјангу. Све опције су на столу", рекао је Таро Коно, министар спољних послова Јапана.

И Јужна Кореја захетва нове казнене мере. Сеул је одмах сазвао ванредну седницу Комитета за националну безбедност, а председнички кабинет саопштио да разговара са највишим америчким безбедносним званичницима.

"Јужнокорејски председник је наредио најстрожи могући одговор против Северне Кореје која не престаје са нуклеарним провокацијама. Изоловаћемо ту земљу у потпуности и поново размотрити сва дипломатска решења како бисмо је натерали да једном за свагда одустане од нуклеарног програма", истакао је шеф националне безбедности Јужне Кореје Eуи Јoнг Чунг.

Данашње тестирање хидрогенске бомбе представља "велику провокацију, озбиљну претњу регионалној и међународној безбедности као и огроман изазов за глобални режим оружја за масовно уништење", наводи се у саопштењу високе представнице ЕУ Федерике Могерини. Од Пјонгјанга се тражи да обустави своје нуклеарне активности.

Генерални директор Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) Јукија Амано саопштио је да је последња нуклеарна проба "за изузетно жаљење" и да "у потпуности занемарује вишеструко понављане захтеве међународне заједнице", преноси АФП. 

Руски посматрачи саопштавају да је ниво радијације на далеком истоку Руске Федерације на нормалном нивоу.

Немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон затражили су оштрије санкције ЕУ против Северне Кореје, навевши да је Пјонгјанг "достигао нову димензију провокације" најновијом нуклеарном пробом, преноси АФП. 

Британски министар спољних послова Борис Џонсон у међувремену је упозорио да би најновија нуклеарна проба Северне Кореје, коју је назвао "непромишљеном", могла да представља "нови поредак претње".

Осудама се придружио и генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес наводећи да је проба "дубоко дестабилизујућу по регионалну безбедност".

Европска унија и НАТО такође осуђују нуклеарну пробу. Висока европска представница за спољну политику и безбедност Федерика Могерини оцењује да је проба хидрогенске бомбе "велика провокација" и "озбиљна претња регионалној и међународној безбедности".

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг назива пробу "још једним срамним кршењем више резолуција Савета безбедности".

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије