Столтенберг: ЕУ не би успела да се одбрани без НАТО-а

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенбег упозорио је да након Брегзита није могуће да ЕУ издржи без помоћи земаља које нису у Унији.

Европска унија не би била у стању да се одбрани без НАТО-а и два кључна савезника ван Уније - САД и Велике Британије, оценио је Столтенберг.

"Након Брегзита, две земље са највишим издацима за одбрану, САД и Велика Британија, биће ван ЕУ а три од четири борбене групе на источном крилу су под командом држава ван ЕУ", рекао је Столтенберг у интервјуу који је данас објавио пољски лист Жечпосполита.

Столтенберг је нагласио да се НАТО залаже за јачање одбране ЕУ с тим да морају да се допуњавају а не да буду једни другима конкуренција.

"Желимо више европских снага, више модерних способности, више издатака за одбрану, мање фрагментације. Морамо да избегнемо дуплирање као стварање европских команди или европске армије. И реторике да би Европа успела да се снађе без НАТО-а", рекао је Столтенберг.

Генерални секретар НАТО-а изјавио је у интервјуу да западни савезници не желе нови хладни рат са Русијом јер ће она увек остати највећи сусед са којим мора да се води политички дијалог.

"Русија мора да зна да кршење међународног права повлачи консеквенце. Зато подржавамо санкције, зато са њом суспендујемо сарадњу, зато јачамо одбрамбене способности. Али истовремено не желимо повратак хладног рата, не желимо отворену конфронтацију", рекао је Столтенберг.

Генерални секретар подсетио је такође Пољску да је НАТО заснован на поштовању правне државе и грађанским слободама и апеловао да их Пољска поштује.

број коментара 17 Пошаљи коментар
(понедељак, 28. авг 2017, 21:49) - anonymous [нерегистровани]

Pa kako bre?

Ja nigde nisam cuo da neko napada ili zeli da napadne EU pa da se ona on nekoga brani?
Smesni ste gospodine.

(понедељак, 28. авг 2017, 20:43) - anonymous [нерегистровани]

Provaljeni ste

Sto vise pricaju sve ih vise provaljuje svet.

(понедељак, 28. авг 2017, 15:24) - anonymous [нерегистровани]

Ko se od koga brani?

Pa ne opkoljavaju Rusi Ameriku i Evropu vec obratno. Ako bi se neko branio Rusi bi se branili.Cackaju i provociraju Kineze tamo po njihovom moru a silu pokazuju gde god im se prohte po siromasnim i malim zemljama. Ovakve izjave moj stomak ne moze da prevari. Odrasli ljudi sa decijom psihologijom igraju se skupih ratova u kojima nazalost stotine hiljada nevinih placa glavom;

(понедељак, 28. авг 2017, 15:09) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Odbrana Amerike

NATO p. postoji pre svega da u slucaju svetskog rata da brani Ameriku,,
a za ostali svet bas se brinu....Pero

(понедељак, 28. авг 2017, 14:54) - anonymous [нерегистровани]

Paranoja

Evropa ne može da se odbrani od Rusije ili Kine.
A po čemu ste u svojim umovima stvorili sliku da bi oni želeli da vas "osvoje"? Neće vas dirati, osim ako vi njih ne dirate. Ili ako ih neko drugi (pitam se ko?) ugožava sa vaše teritorije. A ko vam je kriv što ste sebi dodelili ulogu "topovskog mesa" u slavu Amerike
Ko je taj koji je inicirao i vodio ratove? Oni? Ili vi?

(понедељак, 28. авг 2017, 13:45) - anonymous [нерегистровани]

NATO

A od koga to ne bi mogla EU da se odbrani bez Natoa?Od Amerike?

(понедељак, 28. авг 2017, 13:30) - anonymous [нерегистровани]

Није него

Оно што учи модерна историја да је агресија и освајања увек ишла из Европе, а не у Европу. Тако да је ово бесмислица. И нас су Турци само једном освајали, а запад... и не зна се колико пута. А они којима нас "плаши" Столтенберг нису никада освајали Европу него су је само ослобађали почев од пре Наполеона па до данашњих дана. ЕУ би била много слободнија да је у добросуседским односима са Русијом, доживела би процват, била много безбеднија, него са америчким снагама на својој територији. Од Русије једино могу да очекују равноправну сарадњу и ништа више.

(понедељак, 28. авг 2017, 12:41) - anonymous [нерегистровани]

Napad

EU ne bi niko ni napao kada bi napustila nato, čak bi bila sigurnija i u nju bi se verovalo...

(понедељак, 28. авг 2017, 12:33) - anonymous [нерегистровани]

Sami protiv svih

Istrosili se izmisljeni napadaci red je da se smisle novi, ova izjava je notorna glupost od koga i cega da se brane ?

(понедељак, 28. авг 2017, 12:27) - anonymous [нерегистровани]

Европској Унији

ни од ког' не прети опасност, али зато остатку света те још како прети опасност од НАТО-а...