Столтенберг: ЕУ не би успела да се одбрани без НАТО-а

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенбег упозорио је да након Брегзита није могуће да ЕУ издржи без помоћи земаља које нису у Унији.

Европска унија не би била у стању да се одбрани без НАТО-а и два кључна савезника ван Уније - САД и Велике Британије, оценио је Столтенберг.

"Након Брегзита, две земље са највишим издацима за одбрану, САД и Велика Британија, биће ван ЕУ а три од четири борбене групе на источном крилу су под командом држава ван ЕУ", рекао је Столтенберг у интервјуу који је данас објавио пољски лист Жечпосполита.

Столтенберг је нагласио да се НАТО залаже за јачање одбране ЕУ с тим да морају да се допуњавају а не да буду једни другима конкуренција.

"Желимо више европских снага, више модерних способности, више издатака за одбрану, мање фрагментације. Морамо да избегнемо дуплирање као стварање европских команди или европске армије. И реторике да би Европа успела да се снађе без НАТО-а", рекао је Столтенберг.

Генерални секретар НАТО-а изјавио је у интервјуу да западни савезници не желе нови хладни рат са Русијом јер ће она увек остати највећи сусед са којим мора да се води политички дијалог.

"Русија мора да зна да кршење међународног права повлачи консеквенце. Зато подржавамо санкције, зато са њом суспендујемо сарадњу, зато јачамо одбрамбене способности. Али истовремено не желимо повратак хладног рата, не желимо отворену конфронтацију", рекао је Столтенберг.

Генерални секретар подсетио је такође Пољску да је НАТО заснован на поштовању правне државе и грађанским слободама и апеловао да их Пољска поштује.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво