Терористички напад у Барселони, комби улетео међу пешаке – 13 мртвих, 100 повређених

Нападач се комбијем залетео у групу људи у једној од централних улица Барселоне која је популарна међу туристима. Живот је изгубило најмање 13 особа а повређено је око 100. Многи су задобили тешке повреде. Полиција напад третира као терористички. Возач побегао са лица места. У полицији кажу да су две особе ухапшене али ниједна од њих није возач камиона. Џихадисти Исламске државе преузели одговорност за напад.

23.50 – Полиција је напад комбијем довела у везу са експлозијом од јуче у обалском граду Алканару који се налази на око 200 километара од Барселоне. У експлозији је погинула једна особа.

23.00 – Каталонски званичници на конференцији за новинаре саопштили да је број повређених око 100 и да би број мртвих могао да порасте. Полиција навела да ниједна од две ухапшене особе није возач камиона.

22.35 – Проглашена три дана жалости у Каталонији. Такође, сви мечеви фудбалског првенства Шпаније који се играју предстојећег викенда почеће минутом ћутања.

21.55 – Из амбасаде Србије у Шпанији речено је РТС-у да су дипломатски представници ангажовани на прикупљању података и да им се до сада нико није обратио да пријави евентуални нестанак наших држављана. Шпанске цивилне власти, за сада, немају списак жртава. 

21.30 – Исламска држава преузела је одговорност за напад, преноси агенција Амак. У међувремену полиција саопштила да су ухапшене две особе а да је хоспитализовано 80 људи. Један возач је раније данас налетео на два полицајца, а према неким извештајима он је убијен.

21.00 – Особа осумњичена за напад у Барселони убијена у размени ватре с полицијом, јављају шпански медији, преноси Би-Би-Си

20.30 – Погинуло 13 особа а повређено је најмање 50, саопштили су званичници, преноси Би-Би-Си. Полиција саопштила да у бару близу напада нема ниједног нападача негирајући претходне информације медија да су се наоружани нападачи забарикадирали у том објекту.

20.00 – Једна особа осумњичена за напад у Барселони је ухапшена, јављају локални медији, преноси АП.

19.45 – Полиција идентификовала једног осумњиченог као Дриса Укабира, јавља Паис.

19.15 – Једна особа погинула, а повређене су 32 особе. Десеторо повређених у тешком стању, саопштила полиција.

18.55 – Различити извештаји о жртвама. Полиција потврдила да је једна особа погинула. АФП-ови извори наводе да има најмање две жртве, а локални радио Кадена стар јавља да има 13 мртвих. 

18.47 – Полиција саопштила да није било пуцњаве између нападача и снага реда. 

18.25 – Очевици описују возача комбија као мушкарца високог 1,70 метара, у белој пругастој мајици.

18.15 – Након напада, два наоружана мушкарца забарикадирала су се у једном ресторану у Барселони, јавља Периодико, а преноси Танјуг. Лист наводи да је дошло и до пуцњаве у близини тржнице Ле Бокерија, али није наведен извор информације.

18.00 – Према још незваничним информацијама, погинуле су најмање две особе, јавља РТ. Полиција саопштава да је реч о терористичком нападу. 

Ројтерс преноси да је возило улетело у групу од неколико десетина људи. Инцидент се догодио у туристичком делу Барселоне, у близини авеније Лас Рамблас.

Надлежне службе су затражиле да се затворе оближње железничке и метро станице. АП преноси да је бели комби улетео у групу пешака који су се налазили на тротоару.

Надлежне службе су позвале грађане да избегавају место инцидента.

Улица Лас Рамблас је једна од најпрометнијих улица у Барселони и у њој обично има много туриста.  

Шпански премијер Маријано Рахој поручио је да ће координисати напоре у циљу јачања безбедности а напад је осудила и шпанска Краљевска палата.

Палата је починиоце напада назвала "убицама, обичним криминалцима који нас неће терорисати", преноси АП.

"Барселона је цела Шпанија. Лас Рамблас ће поново бити за све", наводи се у саопштењу Краљевске палате објављеном на Твитеру.

Рахој је на Твитеру написао да је кренуо ка Барселони, преноси Ројтерс.

"Максимална координација како би се нападачи ухапсили, безбедност појачала и пружила помоћ свима који су угрожени", истакао је он.

У одвојеном твиту, истакао је да "терористи никада неће уништити јединствен народ који воли слободу, а не варваризам" и поручио да је цела Шпанија уз жртве и њихове породице. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара