Око 5.000 ватрогасаца гаси нове пожаре у Португалији

У централној Португалији која је прошлог месеца претрпела катастрофалне пожаре, данас су избили нови шумски пожари које гаси око 5.000 ватрогасаца.

Највећи пожар је у близини града Серте, а према извештајима португалске телевизије, напоре у гашењу ватрене стихије су уложили и становници који су ватру гасили баштенским цревима, преноси АФП.

"Ветар снажно дува и отежава борбу против пожара који би могао да се прошири", изјавила је портпаролка Цивилне заштите Патрициа Гаспар која је позвала становнике да остану мирни.

Око 700 ватрогасаца уз помоћ канадера гаси пожаре широм области Серта, док скоро 600 других покушава да се избори са ватром која је избила у недељу у близини града на обали реке Коимбре.

Како се наводи, шумски пожари представљали су претњу и за два села у централном делу западне Португалије.

Нови пожари уследили након краћег затишја после узастопних који су захватили земљу овог лета.

Средином јуна, огроман пожар је избио у Педрогао Грандеу на око 20 километара јужно од Серте, а затим се проширио на околна места.

У том катастрофалном пожару, који је буктао пет дана, погинуле су 64 особе, а повређено више од 250, међу којима је велики број био заглављен у својим аутомобилима покушавајући да побегне, подсећа агенција.

Након тога, у Португалији је усвојен нови закон којим би се смањио број еукалиптусних засада, након што је утврђено да су те високо запаљиве биљке биле узрок смртоносних пожара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи