Напад испред џамије у Лондону – један мртав, десеторо повређених

Једна особа је убијена пошто је комби улетео међу муслиманске вернике испред џамије у северном Лондону, после рамазанске молитве. Повређено је десет особа. Возач комбија ухапшен и одведен на психијатријски преглед.

Инцидент који полиција третира као "могући терористички напад" догодио се пошто су верници, после молитве, напуштали Муслимански центар код лондонског Финсбeри парка.

Неколико десетина њих окупило се испред локалног Муслиманског добротворног друштва, јер је једном човеку позлило. Док му је указивана прва помоћ, изненада је у масу улетео камионет. 

Би-Би-Си преноси да је полиција двадесетак минута после поноћи објавила да је дошло до "великог инцидента" у близини џамије у Финсбери парку.

Британски муслимански савет је саопштио да је бели комби намерно газио људе који су изашли из џамије после рамазанске молитве.

"Он је возио по плочнику, директно ка муслиманским верницима, и када се приближио, покосио их је", рекао је један очевидац.

"Ти људи су били у џамији, на молитви поводом празника, ово нам стварно не треба, не знам зашто неко ово ради, то је тако узнемирујуће, то су наше сестре, браћа... Заиста сам узнемирена", каже једна пролазница. 

Возача комбија, 48-годишњег мушкарца, задржали су људи на лицу места, да би га потом полиција ухапсила.

Он је одведен на психијатријски преглед, наводи британска новинска агенција.

Сведоци су навели да је у комбију било троје људи, а да је двоје побегло, али су у полицији те наводе демантовали, јавља дописник РТС-а.

Од десеторо повређених, осмoро је пребачено у болницу.

Хеликоптери су целу ноћ надлетали област, јавља дописник РТС-а. Ројтерс преноси да напад истражују припадници антитерористичких јединица.

Мотив напада је и даље непознат, али сведоци указују да је за сада неименовани нападач покушао да побегне узвикујући: "Желим да убијем све муслимане!"

Нападач није био познат безбедносним службама у смислу крајње десничарског екстремизма, изјавио је британски државни секретар задужен за безбедност Бен Волас.

"Тај човек није био познат властима у сфери екстремизма или крајње десничарског екстремизма", рекао је Волас за Скај њуз, пренео је Ројтерс.

Британска премијерка Тереза Меј осудила је инцидент испред џамије, рекавши да га полиција третира као "потенцијални терористички напад", преноси Би-Би-Си.

"Ово је страшан инцидент. Моје мисли су са онима који су повређени, њиховим вољенима и службама хитне помоћи на лицу места", навела је Мејова у писаном саопштењу, преноси Ројтерс.

У току је ванредни састанак владе овим поводом. Вођа опозиционих лабуриста Џереми Корбин, који иначе живи недалеко од тог краја, најавио је да ће се у понедељак придружити молитви у џамији код Финзбери парка. 

Градоначелник Лондона Садик Кан изјавио је да је реч о нападу на заједничке вредности и најавио да ће бити ангажован додатни број полицајаца за обезбеђење заједница у Лондону, посебно оних који славе Рамазан.

"Као и у ужасним нападима у Манчестеру, Вестминстеру и на Лондонском мосту, ово је такође, напад на све наше заједничке вредности, толеранцију, слободу и поштовање", навео је градоначелник Кан у саопштењу, пренео је Ројтерс.

Муслимански савет Британије саопштио је да тај напад представља најнасилнију манифестацију исламофобије у Британији у последње време и затражио појачане мере безбедности око џамија.

"На основу изјава очевидаца изгледа да је нападач био мотивисан исламофобијом", рекао је генерални секретар Савета Херун Кан

Челник џамије Мухамед Козбар рекао је да је инцидент "кукавички напад" и позвао муслимане који посећују џамије на опрез. Истакао је да се тај напад не разликује од недавних напада на Лондонском мосту и у Манчестеру, додавши да је исламска заједница "у шоку", преноси АП.

Козбар је критиковао "мејнстрим" медије зато што сатима нису желели да напад окарактеришу као терористички инцидент.

Џамију код Финсбери парка грађани у Британији често идентификују са тероризмом, јер је у њој до 2003. радио проповедник мржње Абу Хамза, који служи доживотну затворску казну у САД, а џамија је била и састајалиште једног од нападача на њујоршке куле Близнакиње Закарија Мусуарија, као и терористе са бомбом у ципели Ричарда Рида.

Зато узнемиреност међу грађанима расте, а медији спекулишу да би ово могао да буде осветнички напад због недавних терористичких напада у Манчестеру и Лондону, јавља дописник РТС-а из Лондона.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 08. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије