Абеди нападом желео да се освети за убиство пријатеља?

Салман Абеди, осумњичени за напад у Манчестеру, прошле године рекао да жели да се освети због убиства свог пријатеља кога су Енглези напали у том граду, тврди извор близак његовој породици.

Абедијев пријатељ, такође либијског порекла, умро је пошто су га британски младићи уболи ножем у мају 2016. у Манчестеру, навео је тај извор који је желео да остане анониман. Њима се још увек суди.

"Тај инцидент је пробудио гнев међу младим Либијцима у Манчестеру, а нарочито код Салмана, који је јасно изразио жељу да се освети", додао је он, преноси АФП.

"Успели смо да смиримо младе људе у насељима који су веровали да су они мете због тога што су муслимани. Али изгледа да Салман није заборавио инцидент", рекао је тај извор.

Неименовани извор наводи и да је лично разговарао са Салманом и покушао да га убеди да је то што жели да учини кривично дело.

Абедијев отац био члан милитантне групе против Гадафија

Портпарол либијске полиције Ахмед бин Салем рекао је да је отац осумњиченог за бомбашки напад у Манчестеру Рамадан Абеди био је члан милитантне Либијске исламистичке борбене групе (ЛИФГ), која је наводно била повезана са Ал Каидом.

Полиција са седиштем у Триполију ухапсила је Абедијевог оца и брата, после напада у Манчестеру у понедељак када је убијено двадесет двоје људи, а за који је одговорност преузела Исламска држава.

Бежећи од режима Муамера Гадафија, који га је тражио због веза са том групом, Рамадан Абеди је дошао у Британију, да би се 2011. године вратио у Либију и придружио побуни којом је Гадафи збачен с власти, преносе британски медији.

ЛИФГ је основана 1995. године са циљем да се бори против Гадафијевог режима, а у међувремену је расформирана.

"После Гадафијевог убиства, Абеди је радио у полицији у Триполију", рекао је Бин Салем, преноси АФП.

Навео је да је истрага у току и да релевентне службе испитују Абедија због чега не може да изнесе више детаља.

Неки чланови ЛИФГ су наводно задржали везе са Ал Каидом.

Међутим, Ал Каида је 2007. године објавила да се ЛИФГ придружио њеним редовима што је ова група касније демантовала тврдећи да нема везе ни са једном међународном терористичком организацијом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара