Рације након напада у Манчестеру, познат идентитет бомбаша, ухапшен 23-годишњи мушкарац

Безбедносни званичници истражују напад у Манчестеру у којем су погинуле 22 особе а повређено је 59. Полиција саопштава да је реч о бомбашу-самоубици а британска премијерка наводи да је он бирао време и место како би изазвао максималну штету. "Си-Би-Ес њуз" јавља да је нападач 23-годишњи Салман Абеди. Ухапшен мушкарац који се доводи у везу са нападом. Џихадисти Исламске државе преузели су одговорност. Траје потрага за несталима после експлозије. Идентификоване прве жртве.

17.30 – Пољско Министарство иностраних послова саопштило је да међу особама, које се воде као нестале после напада у Манчестеру, има Пољака, али није навело колико.

16.10 – Мушкарац осумњичен за самоубилачки бомбашки напад је идентификован као 23-годишњи Салман Абеди, објавио је Си-Би-Ес њуз.

15.30 – Полиција је издала налоге за хапшења, један у Волеј Ренџу, а други у Фоловфилду где је извршена контролисана експлозија у оквиру истраге о нападу у Манчестеру.

14.40 – Џорџина Каландер (18) је прва идентификована жртва, а друга је осмогодишња девојчица Сафи Роуз Русос из Ланкашира.

14.00 – "Сви у МИ-5 су изреволтирани дегутантним терористичким нападом у Манчестеру", рекао је генерални директор МИ-5 Ендру Паркер и додао да ће остати фокусирани у бројним тренутним операцијама, радећи шта је у њиховој моћи да се боре против пошасти тероризма.

12.55 – Ухапшен 23-годишњи мушкарац који се доводи у везу са нападом у Манчестеру, саопштила је полиција, преноси Би-Би-Си

12.05 – Један терориста је детонирао импровизовану експлозовну направу бирајући време и место како би изазвао максималну штету, саопштила премијерка Тереза Меј и додала да службе знају идентитет убице, али још нису спремне да га објаве.

12.00 – Бивши шеф одељења за борбу против тероризма каже за Би-Би-Си да је напад изведен прилично професионално и додаје да би био веома изненађен ако се испостави да је у њему учествовала само једна особа.

Међу настрадалима у Манчестер арени има и деце – идентификовано је тело осмогодишње девојчице Сафи Роуз Русос. Експлозија се догодила на концерту америчке певачице Аријане Гранде. Такозвана Исламска држава преузела је одговорност за напад.

Сазван је састанак комитета британске владе за ванредне ситуације. Након састанка, британска премијерка Тереза Меј изјавила је да полиција и безбедносне службе знају идентитет осумњиченог бомбаша-самоубице.

Мејова је, говорећи испред званичне резиденције у Даунинг стриту, казала да званичници још нису спремни да објаве идентитет нападача, преноси Ројтерс.

Према њеним речима, нападач је сам извео напад, али још није јасно да ли му је неко помагао у припреми тог напада.

Си-Би-Ес њуз је у међувремено објавио да је осумњичен за самоубилачки бомбашки напад идентификован као 23-годишњи Салман Абеди.

Нове полицијске информације указују на то да је нападач користио експлозивну направу коју је направио он или неко од евентуалних помагача.

На Твитеру су се појавиле и поруке у којима се наводи да је експлозија у Манчестеру освета Исламске државе за нападе на децу у Мосулу и Раки.

Медији преносе да је претња о могућем нападу најављена на Твитеру четири сата пре концерта, још у 18 сати и 30 минута.

Полицијски званичник у Манчестеру је изјавио да полиција експлозију третира као "терористички напад" и да верује да је нападач деловао сам, имао импровизовану направу и да је погинуо у експлозији.

Улице око Арене, у којој се догодио терористички напад, затворене су. На терену је и даље велики број припадника полиције и антитерористичких јединица.

"Стајали смо дијагонално од места где се то догодило и пре последње песме, када је пуштен хелијумски балон, одјекнуо је прасак и погледали смо се... и то је ситуација коју ти видиш само у вестима. Нисмо веровали да се то дешава нама. Онда смо мислили да је то од балона, али одједном смо чули вриштање. Почело је панично бежање, људи су падали једни преко других", каже један од сведока.

Минутом ћутања британска краљица Елизабета II одала је почаст жртвама самоубилачког бомбашког напада у Манчестеру.

У пратњи супруга принца Филипа, сина принца Чарлса и његове супруге Камиле, краљица је, уз интонирање британске химне, застала на врху степеница Бакингемске палате и одала пошту жртвама терористичког напада, преноси АП.

Светски лидери изражавају саучешће и солидарност с британским народом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво