Вашингтон пост: Трамп открио Лаврову поверљиву информацију

Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп открио је веома поверљиву информацију руском министру спољних послова Сергеју Лаврову током њиховог сусрета прошле недеље о Исламској држави и потенцијално угрозио обавештајни извор, пише "Вашингтон пост", позивајући се на америчке званичнике.

Дневник наводи да је информација коју је Трамп открио Лаврову и руском амбасадору у САД Сергеју Кисљаку, обезбедио партнер САД преко веома осетљивог обавештајног партнерског споразума.

Партнер у споразуму није дао дозволу САД да подели информацију са Русијом, а званичници су изјавили да Трампова одлука да то ипак учини представља ризик за будућу сарадњу са савезником, који има приступ унутрашњим круговима Исламске државе, пише Вашингтон пост.

Након сусрета Трампа са Лавровом, један од високорангираних званичника из Беле куће предузео је кораке како би смањио штету и позвао ЦИА и Националну безбедносну агенцију.

Током њиховог сусрета у Овалном кабинету, Трамп је открио Лаврову и Кисљаку детаље о претњи Исламске државе која је повезана са употребом лаптопа у ваздухоплову, рекао је неименовани амерички званичник Вашингтон посту.

Док је откривање поверљивих информација преступ за велики број људи, председник у САД има широка овлашћења да открива државне тајне, пише лист и додаје да тиме што је урадио, Трамп није прекршио закон.

Трампов саветник за националну безбедност Х. Р. Макмастер, који је присуствовао сусрету, изјавио је да Трамп није открио нити извор нити методе, које већ нису познате у јавности, навео је лист.

Како пише Вашингтон пост, из ЦИА су одбили да дају коментар, док у Агенцији за националну безбедност нису желели да одговоре на захтев да дају коментар.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(уторак, 16. мај 2017, 13:00) - anonymous [нерегистровани]

sila

Izgleda da je "ID",Islamska drzava,koja nema ni predsjednika ni vladu ni granice,velika sila.Amerika ni Rusija im ne moze nista....koja smijurija i komedija.Postoje ti teroristi,ali niposto neka drzava.

(уторак, 16. мај 2017, 12:57) - anonymous [нерегистровани]

Ako

Ako je ID zajednicki neprijatelj SAD i Rusije onda ne vidim razlog zasto bi bilo koja informacija od znacaja u zajednickoj borbi protiv istog neprijatelja ostala tajna i prikrivena. To ne bi bio posten odnos niti poverenje. Racunam na tebe kao saveznika a zatajim od tebe nesto sto ce nam pomoci da zajednicki postignemo zeljeni cilj Pa koji smo mi to saveznici i sa kim sam ja saveznik, dali sa tobom ili nasim nazovimo ga zajednickim neprijateljem pod navodnicima.

(уторак, 16. мај 2017, 12:24) - Боки [нерегистровани]

Чек чек...

Можда нисам добро схватио, али је проблем "некоме у Вашингтону" јер Русија има приступе ИД-у?
Ако је то сумња, мислим да на погрешној адреси траже помоћнике ИД-а, адреса је Ленгли - Вирџинија, а даље зна поштар.

(уторак, 16. мај 2017, 12:01) - Srba [нерегистровани]

Kakva drskost

Ispada da je Tramp izdajnik samo zato što više želi da sarađuje sa Rusijom nego da se konfrontira. Ovakav američki estamblišment koji pripada poraženoj strani na nedavnim izborima duboko uznemirava jer svako ko ime se ne potčini biva im neprijatelj.

(уторак, 16. мај 2017, 11:48) - Патриот [нерегистровани]

Када елита жели постићи циљ она гази и преко својих, не бира!

По свему овоме испада да људи из беле куће шпијунирају свог председника. Ако га већ шпијунирају вероватно нису из његове странке, или јесу па раде за ону другу страну. Ако се већ каже да председник није прекршио закон, чему се онда дигла толика бука око тога? Једино објашњење је, да му се сроза углед у народу и да га се евентуално скине с власти. Коме једино тако нешто иде у прилог је јасно и највећем слепцу. Председник угрозио њихов извор информација, чудна нека тврдња. Није га угрозио председник него они који су то објавили даље, уколико је то истина. Руси сигурно то не би "окачили на велика звона" а ови Трампови већ јесу. Када су преко америчких извора информација ови у ИС-у сазнали да неко има приступ у сам њихов врх командовања, лако им је да открију ко је. Сигурно нема на стотине оних који могу да имају информације из самог врха. Нису ти руководиоци ИС-а као ови који раде за америчког председника (а уствари против њега) па да све што знају свуда около избрбљају и чак објаве у новине. Новине оптужују председника, да је одао поверљиве информације а оне објавиле довољно података да ИС руководиоци могу да скрате за главу тог америчког информанта. И ко је онда крив?

(уторак, 16. мај 2017, 11:24) - anonymous [нерегистровани]

To mu je posao

Po definiciji, Tramp, kao vrhovni komandant, poslednja je instanca u armiji koja moze da odredi da li je nesto poverljivo i kome treba ili ne treba da se saopsti. Dakle, nema reci o njegovoj odgovornosti, osim u pozitivnom smislu.
Ali zato ima materijala da se krivicno goni urednik koji je ovo objavio i izvor iz Trampove administracije koji ga je filovao informacijama.
Moze biti da je i sam Tramp pustio buvu, kako bi opet eliminisao nekog od kocnicara, poput nedavno uklonjenog direktora FBI.

(уторак, 16. мај 2017, 10:53) - milan [нерегистровани]

Dogovor

Amerika i Rusija imaju već više od godinu dana
dogovor da uzmedju sebe izmenjuju upravo tekve
podatke o kojima piše Vašington Post.

Koliko se ko toga drži, to je Hamletovsko pitanje.

(уторак, 16. мај 2017, 10:46) - Miki... [нерегистровани]

A kako to oni znaju?

Pa ako je on zaista dao neku "poverljivu" informaciju, kako to zna "Вашингтон пост"? Jel oni to prisluškuju predsednika ili imaju krticu u njegovoj administraciji? Tramp bi ozbiljno trebalo time da se pozabavi, ili da ih tuži za širenje lažnih vesti.

(уторак, 16. мај 2017, 10:45) - anonymous [нерегистровани]

Bili u sobi

A ovi imali novinara u sobi koji je sve to cuo pa brze bolje da objavi kako bi se novine bolje prodavale. A ako i nisu imali novinara u sobi onda je sekretar koji je prisustvovao razgovoru takodje odjurio da preda informaciju novinarima. Tako da je lako objasniti otkuda ovaj tekst. Boze me sacuvaj da li neko misli da smo bas toliko.....ono.

(уторак, 16. мај 2017, 10:29) - anonymous [нерегистровани]

Svojeglavi Biznismen

Ocigledno da je znao sta radi i sta govori, ali se to ne dopada svakome. Ustaljeni procesi ne podrazumevaju da sam predsednik uopste deli takve informacije, a pogotovu ne sa najvecim neprijateljem Amerike.
Sada citav sistem reaguje, ne oko toga sta je rekao, a to je vec receno i poznato, vec kako se drznuo da im poremeti njihove procese i hijerarhiju. Naravno, tu su i oni koji nastavljaju da traze dlaku u jajetu, ne bi li ga proglasili za veleizdaju i skinuli sa trona...