Сајбер напади на болнице у свету изведени вирусом НСА?

Иза масовних хакерских напада уз тражење откупа, који су изведени на болнице и компаније широм Европе, назире се наводни процурели сајбер вирус америчке Националне безбедносне агенције, тврди портал "Политико" у свом америчком издању.

АФП наводи да су безбедносни експерти данас изразили забринутост због таласа сајбер напада који се брзо шири по свету, а у којем је, изгледа, употребљен вирус разоткривен у документима који су процурели из Националне безбедносне агенције (НСА).

У Шпанији је тим за хитан компјутерски одговор саопштио да је данашњи напад измењена верзија вируса "ВонаКриптор", која је била садржана у априлском онлајн материјалу групе која себе назива "Шедоу брокерс" (Посредници из сенке), а која је објавила оно за шта тврди да су подаци НСА, преноси Политико.

Британске болнице биле су раније данас приморане да преусмеравају позиве упућене Хитној помоћи због сајбер напада изведеног на целој територији земље уз помоћ софтвера који блокира компјутер и не дозвољава његово коришћење док се хакерима не исплати откуп.

АП је пренео наводе "НХС диџитала", који се брине о сајбер безбедности болница, да је напад изведен "софтвером за тражење откупа" под називом "Вона декриптор" који закључава компјутер и држи га као "таоца" док нападачи траже новац да би он могао поново да проради.

Британска премијерка Тереза Меј рекла је да нису само британске болнице биле мета хакерског напада, већ да је реч о међународном сајбер нападу који је угрозио више земаља и организација.

"Знамо да је известан број организација Националне здравствне службе (НХС) пријавио да су претрпеле напад чији починиоци траже откуп, али немамо доказе да су при том угрожени подаци о било ком пацијенту", рекла је Мејова, преноси Ројтерс.

Шпанска телекомуникациона компанија Телефоника и још неколико домаћих компанија нашло се данас на удару сајбер напада, саопштила је влада у Мадриду.

Шпанско министарство енергетике је потврдило "више сајбер напада усмерених на шпанске компаније", додајући да су нападачи користили малвер који блокира приступ датотекама све док се не плати "откуп".

Слични хакерски напади пријављи су и у Румунији, док су локалне власти у Шведској саопштиле да је и њихових 70 компанија "заражене" вирусом након што су данас претрпеле сајбер напад, при чему се компјутери сами гасе и рестартују с поруком да су фајлови шифровани и да се тражи уплата новца како би се омогућио приступ.

У међувремену, полицијски извори рекли су данас за Тас да руско Министарство унутрашњих послова није регистровало хакерске нападе на своје компјутерске системе, мада је московски одсек Министарства на свом сајту објавио "извињење корисницима због могућих проблема услед радова на техничком одржавању". 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије