Емануел Макрон нови председник Француске

У другом кругу председничких избора у Француској победио је центристички кандидат Емануел Макрон (39). Према резултатима које је објавило Министарство унутрашњих послова Макрон је освојио 66,06 одсто, а кандидаткиња Националног Фронта Марин ле Пен 33,94 одсто. Нови председник Француске поручује да ће бранити заједништво са Европом. Ле Пенова честитала Макрону на победи.

Новоизабрани председник Француске Емануел Макрон рекао је да се се његовом победом на изборима "отвара нова страница" за Француску и додао да је то нова "страна наде и поверења".

Поручио је да ће, као председник, бранити и Француску и Европу, и да ће настојати да европске институције приближи европским народима. Истакао је да почиње нова ера у историји Француске.

"Вечерас је окренута нова страница у нашој дугој историји", рекао је Макрон.

Макрон је признао да у француском друштву постоје поделе које су навеле људе "да гласају за екстремне партије", истакавши да ће се борити против подела у земљи након што је, како је навео, изборна кампања изнела на видело "гнев, забринутост и сумње" многих гласача, преноси АФП.

Новоизабрани шеф француске државе поздравио је досадашњег председника Франсоа Оланда, али и своју противкандидаткињу Марин ле Пен.

Само 11 минута по затварању биралишта Марин ле Пен је позвала Макрона и честитала му на победи. Она је најавила да ће основати нови патриотски покрет који ће учествовати на парламентарним изборима у јуну.

"Пожелела сам му успех пред огромним изазовима који га чекају", рекла је Ле Пенова.

Из угла Макроновог изборног тима, телефонски разговор Макрона и Ле Пенове био је "кратак и срдачан".

Недуго након затварања биралишта огласио се француски премијер Бернар Казнев који је рекао да су Французи изабрали Макрона за председника. Како је рекао, француски народ је изабрао да задржи своје место у срцу Европе.  

Испред Лувра, у центру Париза, више хиљада људи окупило се да би поздравило победу свог кандидата, који им се обратио.

Поред велике стаклене пирамиде испред Лувра испред које је постављен огроман екран, присталице новог председника махале су заставицама и узвикивале "Макрон председник". Новом француском председнику стижу честитке.

Емануел Макрон, у складу са француским законом, преузеће дужност од досадашњег председника Франсоа Оланда и положити заклетву најкасније 14. маја, наводе француски медији.

На основу делимичних резултата, Емануел Макрон је освојио је 66,06 одсто, а његова противница, Марине ле Пен, 33,94 одсто гласова у другом кругу избора за председника, саопштило је Министарство унутрашњих послова. 

Право гласа на данашњим изборима имало је укупно 46,97 милиона Француза уписаних у бирачке спискове, укључујући 1,3 милиона изван Француске. Гласало се на 66.646 бирачких места.

Проценат Француза који нису гласали у другом кругу највећи је за последњих скоро 50 година и износи више од 25 одсто, преноси АФП позивајући се на изборне анкете. 

Изборе је обезбеђивало 50.000 полицајаца и жандарма као и 7.000 војника. 

Биографија Емануела Макрона

Емануел Макрон, оснивач и лидер независног покрета "У марш!", бивши је банкар који се никада досад није кандидовао на изборима.

Овај амбициозни 39-годишњи новајлија у политичким водама, који важи за заговорника пословања и дерегулативе, уздрмао је, међутим, француску политику умећем искусног политичара, наводи Би-Би-Си.

Потиче из северног града Амјена, из лекарске породице, а школовао се у Паризу где је студирао филозофију, након чега је постдипломске студије завршио на престижном Институту политичких наука и у елитној Националној школи администрације.

Године 2008. придружује се кући "Rotssilf & Si", где четири године ради као инвестициони банкар, а први пут је "укус власти" осетио под Оландом коме је постао економски саветник, да би 2014. преузео и дужност министра економије.

Као министар је укинуо прописе који су дотад важили у неким индустријским секторима и дозволио да продавнице дуже раде недељом.

Радио је за социјалистичку владу, али су му се поједини у левом крилу партије супроставили, па је после две године проведене на функцији министра поднео оставку и основао сопствени, независни покрет.

Страствено се залаже за европске интеграције и тржиште ЕУ сматра кључним за Француску како би, каже, препородила своју исцрпљену економију.

За већи део француске пословне заједнице постао је "дашак свежег ваздуха", с листом политичких предлога у корист пословања усмерених на подстицање привредног раста.

Макрон има план о јавним инвестицијама вредан 50 милијарди евра који би обухватио обуку за посао, прелазак са угља као енергетског извора на обновљиве изворе енергије и модернизацију инфраструктуре.

Планира значајна смањења пореза за корпорације и више простора за компаније у преговорима о 35-часовној радној недељи, односно планира да младима продужи радне сате, док би запосленима у петој деценији омогућио краћу радну недељу.

Намерава да смањи стопу незапослености са садашњих 9,7 на седам одсто, али и да забрани употребу мобилних телефона у школама за млађе од 15 година.

Макрон себе представља као "непријатеља национализма" и кандидата "отворене Француске која има своје интересе – безбедносне, економске и социјалне, које жели да брани, али оперише у отвореном свету".

У жустрој телевизијској дебати одржаној 3. маја показао је да уме да упути увреде жестоко колико и његова националистичка противница Марин ле Пен, док и назив његовог покрета, "У марш!", описује карактер овог амбиционог човека "у покрету".

Његову страственост за говорницом многи исмевају, али је он успео да себи обезбеди позамашну подршку и пренесе поруку бирачима, док његов покрет има више од 200.000 следбеника с платформом која комбинује јавна улагања с политиком наклоњеном пословању.

Од 2007. ожењен је својом бившом наставницом драме Брижит Троње, која је 24 година старија од њега, а која каже да јој је још као 17-годишњак обећао да ће, шта год радила, она бити његова супруга.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво