Клаус потписао Лисабонски уговор

Након што је Уставни суд Чешке пресудио да је Лисабонски уговор у складу са уставом, председник Вацлав Клаус потписао Уговор и тиме завршио његову ратификацију у Чешкој, као последњој земљи ЕУ која је то учинила.

Лисабонски уговор ЕУ као целина и у појединим члановима које је јесенас жалбом напала група 17 чешких евроскептичних сенатора, у складу је са чешким уставом, пресудио је у Брну Уставни суд Чешке.

Председник Чешке Вацлав Клаус је потписао Лисабонски уговор и тиме завршио његову ратификацију у Чешкој, као последњој земљи Европске уније која је то учинила.

Мада је споразум потписао сат пре ванредног обраћања новинарима, Клаус је већ оштро критиковао Уставни суд да није одлучио на основу правних аргумената и да је пресуда "пристрасна политичка одбрана Лисабонског уговора".

Група од 17 конзервативних "Клаусових сенатора" покушала је да обори Уговор, наводећи у жалби да "ЕУ постаје супердржава и да Чешка у њој губи суверенитет".

Сенатори су најавили и да ће тужити Уставни суд Чешке Суду за људска права у Стразбуру. "Жалићемо се да је Уставни суд одлучивао на брзину, те је тако погазио наше право на праведан процес", казао је лидер те групе сенатора Јиржи Оберфалцер.

Вацлаву Клаусу претходно је на самиту шефова држава ЕУ у Бриселу 29. и 30. октобра, испуњен ултиматум и добио је гаранције да ће Чешка бити изузета из примене Повеље основних права која је саставни део Лисабонског уговора.

Клаус је то тражио као услов да потпише споразум, наводно због могућности да би 2,5 до 2,9 милиона судетских Немаца депортованих из Чехословачке после Другог светског рата, могло да, захваљујући Повељи, заобиђе чешке судове и преко европских издејствује да им се исплати одштета за конфисковану имовину.

"Те гаранције ЕУ су максимум који се могао постићи. Никакве даље услове за то да потпишем Лисабонски уговор немам намеру да постављам", обећао је после самита Клаус.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи