Клаус потписао Лисабонски уговор

Након што је Уставни суд Чешке пресудио да је Лисабонски уговор у складу са уставом, председник Вацлав Клаус потписао Уговор и тиме завршио његову ратификацију у Чешкој, као последњој земљи ЕУ која је то учинила.

Лисабонски уговор ЕУ као целина и у појединим члановима које је јесенас жалбом напала група 17 чешких евроскептичних сенатора, у складу је са чешким уставом, пресудио је у Брну Уставни суд Чешке.

Председник Чешке Вацлав Клаус је потписао Лисабонски уговор и тиме завршио његову ратификацију у Чешкој, као последњој земљи Европске уније која је то учинила.

Мада је споразум потписао сат пре ванредног обраћања новинарима, Клаус је већ оштро критиковао Уставни суд да није одлучио на основу правних аргумената и да је пресуда "пристрасна политичка одбрана Лисабонског уговора".

Група од 17 конзервативних "Клаусових сенатора" покушала је да обори Уговор, наводећи у жалби да "ЕУ постаје супердржава и да Чешка у њој губи суверенитет".

Сенатори су најавили и да ће тужити Уставни суд Чешке Суду за људска права у Стразбуру. "Жалићемо се да је Уставни суд одлучивао на брзину, те је тако погазио наше право на праведан процес", казао је лидер те групе сенатора Јиржи Оберфалцер.

Вацлаву Клаусу претходно је на самиту шефова држава ЕУ у Бриселу 29. и 30. октобра, испуњен ултиматум и добио је гаранције да ће Чешка бити изузета из примене Повеље основних права која је саставни део Лисабонског уговора.

Клаус је то тражио као услов да потпише споразум, наводно због могућности да би 2,5 до 2,9 милиона судетских Немаца депортованих из Чехословачке после Другог светског рата, могло да, захваљујући Повељи, заобиђе чешке судове и преко европских издејствује да им се исплати одштета за конфисковану имовину.

"Те гаранције ЕУ су максимум који се могао постићи. Никакве даље услове за то да потпишем Лисабонски уговор немам намеру да постављам", обећао је после самита Клаус.

број коментара 0 Пошаљи коментар